fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFokus na Zapadni Balkan

Fokus na Zapadni Balkan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ostaje snažan zagovornik i podržavalac multilaterizma u definisanju odgovora na globalne izazove i krize, posebno sa fokusom na region Zapadnog Balkana, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović.

On se u Ženevi sastao sa izvršnom sekretarkom Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE/UN), Olgom Algajerovom, kojoj je predstavio osnovne pokazatelje Crne Gore sa aspekta poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i ruralnog razvoja.

„Naša dugogodišnja uspješna saradnja samo je podsticaj jačanju saradnje UNECE i Crne Gore i cilj je da dodatno povećamo vidljivost Crne Gore kao ekološke države i podignemo saradnju u oblastima, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i zaštite životne sredine“, rekao je Milatović.

On je istakao interes Crne Gore za daljim širenjem i produbljivanjem saradnje sa UNECE u realizaciji više ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030, a posebno u oblastima očuvanja, zaštite i održivog korišćenja voda, uključujući i prekogranične vode i međunarodna jezera, očuvanje životne sredine i borba protiv klimatskih promjena, očuvanje šumskih resursa i cirkularna ekonomija.

Algajereva je navela da je pitanje upravljanja vodama izuzetno važno za region Balkana i da se pokazalo kao uspješno rešenje.

“Korišćenje mehanizma Implementacionog komiteta u okviru Konvencije o vodama je model kojim se nastoji rešiti pitanje voda u graničnim pojasevima na kooperativan način između država”, rekla je Algajerova.

Taj mehanizam, kako se dodaje, predstavlja zaštitu od prekograničnog uticaja infrastrukturnih radova i hidroakomulacija koji utiču na vodni režim ili pojave poplava u drugoj državi.

Algajerova je kazala da je UNECE zainteresovan za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i šumarstva i pozdravila multisektorski pristup koji je Crna Gora primjenila u konceptu cirkularne ekonomije, integrišući pitanja ekonomije, digitalne trasformacije i održivog korišćenja prirodnih resursa.

Dogovoreno je uključivanje u aktivnosti, programe i projekte UNECE-a kroz uključivanje i saradnju crnogorskih predstavnika na regionalnim projektnim aktivnostima, statističkim analizama konkurentnosti i inovativnih rešenja.

Algajerova je prenijela pozdrav generalnog sekretara UN, Antonia Gutereša Stijoviću i izrazila zadovoljstvo saradnjom koju UNECE ima sa Crnom Gorom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije