fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFokus na investicionoj aktivnosti

Fokus na investicionoj aktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Snažna investiciona aktivnost, koju prati postepen rast izvoza, biće u fokusu za ostvarenje strateško-razvojnog cilja Crne Gore u periodu od naredne do 2021. godine, koji podrazumijeva održiv i inkluzivan ekonomski razvoj, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Fokus će u ostvarenju tog cilja biti na snažnoj investicionoj aktivnosti koju prati postepen rast izvoza, naročito izvoznih usluga, kao i konsolidacija javnih finansija na osnovu Fiskalne strategije Vlade do 2020. godine“, kazali su iz Ministarstva, gdje je održan okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu programa ekonomskih reformi do 2021. godine.

Iz tog Vladinog resora su naveli da Nacrt polazi od strateško-razvojnog cilja koji podrazumijeva održiv i inkluzivan ekonomski rast, koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza zemlje u odnosu na prosjek EU i povećanju kvaliteta života njenih građana.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Nina Vujošević, saopštila je na okruglom stolu da Program ekonomskih reformi za period od naredne do 2021. godine sadrži pregled makroekonomskog i fiskalnog okvira, kao i prateću agendu strukturnih reformi koja prikazuje politike u osam reformskih oblasti.

Ona je kazala da je radni tim prilikom izrade Nacrta tog dokumenta imao u vidu strateške prioritete Crne Gore, kao i preporuke date na zajedničkom sastanku u okviru Ministarskog dijaloga, koji je u maju održan u Briselu.

Riječ je o šest preporuka, od čega se polovina odnosi na makrofiskalni okvir, a druga na strukturne reforme.

„Prilikom izrade Nacrta ove godine, kao i prethodnih, imali smo ekspertsku pomoć i Program ekonomskih reformi karakteriše dugogodišnja podrška Evropske komisije (EK)“, navela je Vujošević.

Ona je dodala da će Program ekonomskih reformi biti razmatran i na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Iz Ministarstva su saopštili da su tokom diskusije iznijeti određeni predlozi o kojima je raspravljano, a prisutnima je objašnjeno da će se po završetku procedure javne rasprave sagledati i obraditi svi pristigli komentari, primjedbe i sugestije. Nakon toga će radna grupa finalizovati tekst Programa i u januaru ga dostaviti Vladi na razmatranje, a nakon toga EK.

Najčitanije