fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeFabrika čipsa i smokija u Tuzima zapošljavaće 200 ljudi

Fabrika čipsa i smokija u Tuzima zapošljavaće 200 ljudi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fabrika čipsa, smokija, pirea i smrznutog pomfrita biće izgrađena u Tuzima, a zaposliće oko 200 radnika, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da već u februaru naredne godine investitor sa Kosova otvara pogon smokija, dok bi do aprila trebalo da budu otvoreni pogoni čipsa, pirea i smrznutog pomfrita.

Već nekoliko mjeseci traju pregovori sa investitorima za otvaranje fabrike čipsa i smokija u Crnoj Gori, prenosi portal RTCG.

“Riječ je o fabrici koja će imati pogone za proizvodnju smokija, čipsa, pirea i za smrznuti pomfrit. Stigli smo do faze kada su investitori več kupili zemljište u Crnoj Gori i kada su već krenuli sa gradnjom fabrike”, kazao je Stijović.

Fabrika će se otvoriti u Tuzima i riječ je o Vipa brendu iz Vučitrna koji postoji već 30 godina.

“Prvo se očekuje otvaranje fabrike smokija u februaru naredne godine, a do aprila bi trebalo da bude otvorena fabrika čipsa i ostali pogoni”, saopštio je Stijović.

On je dodao da je kompanija otvorena i registrovana u četvrtak i da se radi na dokumentaciji.

“Sada kada je investicija vrlo izvjesna riješili smo da saopštimo detalje”, kazao je Stijović.

Cilj projekta je da značajno unaprijedi poljoprivrednu proizvodnju u Crnoj Gori, u smislu da se osigura otkup krompira.

“S tim što postoje preduslovi. Nije tako jednostavno kao što izgleda. Određene sorte krompira se koriste za čips, tako da je potrebno pronaći kooperante na zahtjev fabrike. Potrebno je da to bude oko deset hiljada tona na godišnjem nivou što je mnogo više od naše trenutne proizvodnje”, objasnio je Stijović.

Prema njegovim riječima, biće potrebno dodatno zasijati površinu od 300 do 400 hektara.

“Potrebno je pronači i edukovati kooperante, ispuniti sve uslove i standarde. Manji krompiri će ići u čips, veći u pire i pomfrit tako da postoji čitav niz standarda koji se moraju ispoštovati”, kazao je Stijović.

Pokušaće da se proizvodi i organski čips, a Crna Gora je, po njegovim riječima, izabrana zbog kvaliteta krompira koji se ovdje proizvodi.

“Naš zadatak u narednim mjesecima je da kreiramo ambijent kako bismo obezbijedili sirovinu, kooperante za firmu kojima će oni garantovati otkupnu cijenu i da mogu da počnu sa proizvodnjom”, naveo je Stijović.

On je objasnio da je plan investitora da poveća pogon na Kosovu, a postojeći prebaci u Crnu Goru.

“Na sadašnjoj liniji radi oko 200 ljudi, tako da je plan da toliko ljudi bude zapošljeno”, kazao je Stijović.

Država će, kako je rekao, stvoriti preduslove za otvaranje te fabrike.

“U tom smislu imamo plansku dokumentaciju, rješavanje problema odvoda, kanalizacija koja trenutno u opštini Tuzi ne postoji. To je nešto što je preduslov da privučete investitore”, rekao je Stijović.

To nije jedini investitor sa kojim pregovaraju.
“Ima nekoliko investitora i u različitim smo fazama pregovora. To je suština. Država mora da pruži razumijevanje”, smatra Stijović.

On je kazao da je cilj da država pruži sve kako bi preduzeća bila otvorena.

“Nama je interes da zaposlimo ljude u Crnoj Gori, da stvorimo realni sektor, da povećamo doprinose, da ekonomski razvijamo Crnu Goru, ali da investitorima pokažemo da smo ozbiljan partner i da smo u stanju da ispunimo sve obaveze”, rekao je Stijović.

Istraživanja pokazuju da uvezemo proizvode od skroba u vrijednosti od tri do četiri miliona.

“Naš izvoz je u tom smislu zanemarljiv. Ovdje se radi o kompaniji koja radi već 30 godina i ima razrađen posao”, kazao je Stijović.

Ugovorom o otkupu zaštitiće proizvođače, ali i investitore. Investitor će narednih dana otvoriti predstavništvo u Crnoj Gori gdje će prodavati sjeme za posebnu sortu krompira kako bi sa nižim maržama uspio da nabavlja povoljniji materijal za proizvodnju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...