fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeEvropa uložila 27 milijardi u vetroelektrane

Evropa uložila 27 milijardi u vetroelektrane

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Evropa je u prošloj godini uložila 27 milijardi EUR u vjetroelektrane, čime će se finansirati rekordna količina novih kapaciteta za proizvodnju energije iz vetra, pokazao je godišnji izvještaj kompanije Wind Europe.

“Energija iz vjetra zauzela je 60 odsto svih novih ulaganja u kapacitete za proizvodnju električne energije u Evropi prošle godine”, saopštio je izvršni direktor Wind Europe-a, Giles Dickson.

To je, kako je kazao, bila rekordna godina za količinu instaliranih novih kapaciteta za proizvodnju energije iz vjetra, prenosi B92.

“Smanjenje troškova znači da investitori sada dobijaju više megavata (MW) po euru koji ulože. Ali Evropa mora nastaviti da ulaže značajna sredstva u energiju vjetra ako želi da ostvari zadati cilj od 32 odsto obnovljivih izvora energije do 2030. godine”, rekao je Dickson.

On je naveo da novac postoji, ali da nema dovoljno isplativih projekata.

Prošlogodišnji uloženi iznos sličan je kao i u prethodnim godinama, ali će zahvaljujući smanjenju troškova, posebno u sferi ofšor vjetroelektra (priobalnih), biti iskorišćen za finansiranje rekordnih 16,7 gigavata (GW) novih kapaciteta.

Trenutno, jedan megavat (MW) novih kapaciteta onšor vetrolektrana (na kopnu) zahtijeva 1,4 miliona EUR kapitalnih izdataka, dok je u 2015. godini to iznosilo dva miliona EUR.

S druge strane, jedan MW novih ofšor vetroelektrana zahtijeva 2,5 miliona EUR ulaganja, u poređenju sa 4,5 miliona EUR 2015. godine.

U izvještaju se navodi da su sjeverna i zapadna Evropa još zaslužne za većinu novih ulaganja, pri čemu je Velika Britanija bila najveći investitor, uglavnom u ofšor vetroelektrane, a odmah iza nje je Švedska.

Ulaganja u centralnoj i istočnoj Evropi su iznosila tek četiri odsto od ukupnog iznosa.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije