fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEvidentirano deset primjedbi

Evidentirano deset primjedbi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice je evidentirano deset primjedbi, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna.

Građani su se žalili na nepoštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u prostorijama kompanije Montenegro Airlines u Beogradskoj ulici u Podgorici, kao i na higijenu i različite cijene voća na rafovima i kasi u marketu u Rožajama.

Evidentirana je i prijava da preduzeće Meče-komerc iz Bijelog Polja skladišti robu mimo svih standarda, dok se kombi-vozilo prodavnice Duja komerc u Pljevljima svakodnevno parkira na trotoar, zbog čega su pješaci primorani da izađu na kolovoz.

Građani su se žalili na prodaju hrane raspoređene po trotoaru pored kontejnera i šahta kanalizacije, u Nikšiću. U odgovoru na pritužbu objašnjeno je da nije moguće obaviti kontrolu, jer je nadležnost Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kontrola registrovanih objekata.

Evidentirane su i pritužbe na neizdavanje fiskalnih računa u kafeu Passerella u Baru i Baila baru u Pljevljima, kao i nekoliko nepotpunih u kojima nije navedeno ime preduzeća, odnosno subjekat nadzora.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Najčitanije