fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEvidentirana 532 operatora dronova

Evidentirana 532 operatora dronova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori su evidentirana 532 operatora dronova i taj broj se skoro svakodnevno povećava, saopštio je direktor sektora za sigurnost vazdušnog saobraćaja u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, Mileta Nikolić.

Broj dronova u upotrebi je znatno veći, dok je evidentiranje operatora besplatno i obavlja se na osnovu pravilnika iz 2016. godine.

Izmjenama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je obavezno osiguranje dronova, jer su studije pokazale da dronovi, čija je maksimalna dozvoljena masa na polijetanju (MTOM) 250 grama ili veća, mogu predstavljati rizik za sigurnost vazdušnog saobraćaja.

“Postoji i rizik za ljude i imovinu na zemlji, jer pad drona može izazvati materijalnu štetu i smrtonosne povrede”, rekao je Nikolić Pobjedi.

Shodno uredbi EU, koja je u Crnoj Gori u fazi preuzimanja, predviđeno je da države urede osiguranje dronova i u tom smjeru je i ta zakonska novina.

Nikolić je objasnio da će osiguranje biti obavezno za operatore dronova u dva slučaja.

“Prvi, kada upravljaju dronovima čija je MTOM 250 grama ili veća i koji u slučaju udara na čovjeka mogu da prenesu kinetičku energiju veću od 80 džula, ali i lakših, ukoliko su opremljeni senzorima koji mogu da prikupljaju lične podatke”, kazao je Nikolić.

On je dodao da će osiguranje biti obavezno i za one kojima će biti izdata dozvola Agencije za civilno vazduhoplovstvo, odobrenje ili drugi ekvivalentni dokument.

“Oni će morati da imaju ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju mogu pričiniti trećim licima. Minimalne sume osiguranja su proporcionalne težinama dronova”, objasnio je Nikolić.

Najčitanije