fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEU pokazala razumijevanje i podršku iz raspoloživih fondova

EU pokazala razumijevanje i podršku iz raspoloživih fondova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijska podrška Evropske unije (EU) uspješno se sprovodi u Crnoj Gori, pa Vlada i sve društvene strukture očekuju značajne koristi od raspoloživih EU fondova, posebno u kontekstu krize izazvane širenjem koronavirusa globalno, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je, na sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije posvećenoj fondovima EU, ocijenio da je proglašenje epidemije virusa Covid-19 stvorilo nove momente i okolnosti u svim oblastima djelovanja, kako na nacionalnom, tako i na nivou EU, podsjetivši da je EU u ovoj situaciji podržala Crnu Goru sa 53 miliona EUR bespovratne podrške.

Drljević je rekao da je Crna Gora, kada je u pitanju sprovođenje pretpristupne podrške EU u okviru finansijske perspektive 2014-2020 (IPA II), tokom prošle godine nastavila da sprovodi planirane projekte.

„Kod programa IPA 2019 i 2020, potpisivanje finansijskih sporazuma se očekuje do kraja godine“, naveo je Drljević, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

On je, govoreći o Instrumentu pretpristupne podrške za ruralni razvoj (IPARD), podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo dva javna poziva kroz koja je domaćim poljoprivrednim proizvođačima dostupno skoro 28 miliona EUR.

Kada je riječ o regionalnim programima, u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO) Crnoj Gori je tokom prošle godine dodijeljeno osam miliona EUR za pripremu i sprovođenje prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Drljević je saopštio i da je u dijelu programa prekogranične i transnacionalne saradnje, do sada ugovoreno 130 projekata sa učešćem crnogorskih organizacija i institucija, 92 u okviru trilateralnih i transnacionalnih programa, vrijednosti oko 155,5 miliona EUR, od čega za crnogorske partnere 26,5 miliona EUR, i 38 projekata u okviru bilateralnih programa, ukupne vrijednosti 13,3 miliona EUR.

Kroz konstruktivni dijalog i doprinos članova Odbora za evropske integracije pohvaljeni su dosadašnji rezultati u ovoj oblasti, ali i ukazano na značaj konstantnog unapređenja administrativnih kapaciteta, zadržavanja stučnog kadra u IPA strukturi i pripreme baze relevantnih i spremnih projekata, kako bi stepen povlačenja sredstava iz fondova EU ostao na zavidnom nivou i u narednom periodu.

Najčitanije