fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEU obezbjeđuje do 60 miliona EUR povoljnih kreditnih sredstava za Crnu Goru

EU obezbjeđuje do 60 miliona EUR povoljnih kreditnih sredstava za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska komisija (EK) potpisala je sa Crnom Gorom Memorandum o razumijevanju i obezbijedila prvu tranšu izuzetno povoljnih kreditnih sredstava vrijednih 30 miliona EUR, namijenjenih ograničavanju ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa.

Iz EU info centra je saopšteno da je riječ o samo dijelu podrške koja će biti dostupna Crnoj Gori, u sklopu Programa makroekonomske finansijske pomoći, vrijednog do 60 miliona EUR.

“Ovaj vid podrške nadopunjuje prethodno odobrena bespovratna sredstva u iznosu 53 miliona EUR, koje je EU obezbijedila za nabavku hitne medicinske opreme i pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, zdravstvenom i drugim sektorima u Crnoj Gori koji su najviše ugroženi krizom izazvanom koronavirusom”, navodi se u saopštenju.

Otpuštanje druge, posljednje, tranše povoljne kredine podrške, do ukupnog iznosa od 60 miliona EUR, zavisiće od ostvarenja uslova navedenih u Memorandumu o razumijevanju, poput jačanja javnih finansija, borbe protiv korupcije, snaženja finansijske stabilnosti, unapređenja poslovnog ambijenta i reforme socijalne zaštite.

Program pomoći će biti obezbijeđen za period od 12 mjeseci.

Program makrofinansijske podrške Crnoj Gori dio je paketa vrijednog tri milijarde EUR, kojeg je EK predložila za deset zemalja iz procesa proširenja i iz susjedstva EU, kako bi im pomogla da ograniče ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Najčitanije