fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEU bespovratno donirala Crnoj Gori 610 miliona EUR

EU bespovratno donirala Crnoj Gori 610 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) bespovratno je pomogla Crnu Goru sa 610 miliona EUR u periodu od 2007. godine do danas, pokazuju zvanični podaci.

“EU nije samo najveći donator i investitor, već i iskreni prijatelj Crne Gore i njenih građana, i u dobrim i teškim vremenima. Od 2007, EU je donirala Crnoj Gori preko 610 miliona EUR finansijske pomoći”, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici EU u Crnoj Gori.

Od tih 610 miliona EUR, trećina novca je usmjerena iz dodatnih grantova EU. Pojedinačno gledano, Unija je najviše donirala za sektor saobraćaja 76,3 miliona EUR i za sektor zaštite životne sredine i klime 75,6 miliona EUR, prenose Dnevne novine.

Za oblast demokratskog upravljanja je donirano 70,9 miliona EUR, dok je za jačanje vladavine prava dato 70,3 miliona EUR.

Za jačanje socijalne politike je opredijeljeno bilo 49,9 miliona EUR, a za konkurentnost i inovacije 24,3 miliona EUR.

Što se tiče dodatnih grantova EU, najviše novca je donirano iz budžeta Zapadnobalkanskog investicionog okvira, 82 miliona EUR.

Za potencijalno najatraktivniju oblast prekogranične saradnje donirano je 63,2 miliona EUR, dok je crnogorska poljoprivreda dobila bespovratnu pomoć od 39 miliona EUR.

Civilno društvo je, kako se u EU naziva NVO sektor, iz EU čašćeno sa 17,2 miliona EUR, dok je za oblast ljudska prava donirano 3,5 miliona EUR.

EU trenutno značajno pomaže Crnu Goru preko brojnih projekata, a jedan od najznačajnih je digitalizacija javne uprave, koju je EU pomogla.

Ministarstvo javne uprave je, u saradnji sa Programom ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a uz finansijsku podršku EU, prethodne dvije godine radilo na uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka.

Ovaj jedinstveni informacioni sistem za elektronsku razmjenu podataka omogućava da organi, odnosno drugi subjekti razmjenjuju podatke iz elektronskih registara koje vode i informacionih sistema kojima upravljaju.

Zahvaljujući ovom sistemu neće biti potrebe da građani i privreda donose potvrde i dokumenta koje izdaju drugi organi državne uprave.

Crnoj Gori je, osim podrške budžetu od 40,5 miliona, o čemu su Dnevne novine nedavno pisale, dostupan i program EU vrijedan 18 miliona EUR od čega su 15,3 miliona EUR sredstava EU, uz dodatnih 2,7 miliona EUR sredstava nacionalnog kofinansiranja.

“Glavni cilj programa je osiguranje razvijenog i povezanog društva kroz osiguranje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, unapređenje kvaliteta formalnog, neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, uz socijalnu inkluziju osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva”, piše u dopuni informacije.

Najčitanije