fbpx
NaslovnicaMINA BusinessErste banka veoma uspješno prošla kroz proces procjene kvaliteta aktive

Erste banka veoma uspješno prošla kroz proces procjene kvaliteta aktive

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Erste banka je, prema riječima njenih predstavnika, veoma uspješno prošla kroz proces sveobuhvatne procjene kvaliteta aktive (AQR), koji je sprovela vrhovna monetarna institucija.

„Rezultati procjene su potvrdili snažnu kapitalnu poziciju Erste banke i koeficijent solventnosti od 20,18 odsto na 31. decembar 2019. godine. To je znatno iznad regulatornog minimuma od deset odsto“, navodi se u saopštenju.

Glavni izvršni direktor Erste banke, Aleksa Lukić, kazao je da izvrsni rezultati nezavisne sveobuhvatne procjene kvaliteta imovine jasno i nedvosmisleno potvrđuju snažnu kapitalnu bazu Erste banke i primjenu ispravnog poslovnog modela, koji obezbjeđuje adekvatnu podršku klijentima uz očuvanje visokih standarda upravljanja rizicima.

„Ohrabrujuća je konstatacija da je i kao cjelina, bankarski sistem stabilan i dovoljno kapitalizovan, jer samo snažne banke mogu biti oslonac ekonomskog rasta i razvoja u funkciji prosperiteta društva. Potvrda stabilnosti i održivosti bankarskog sistema u skladu sa evropskim standardima kroz AQR, važan je korak u procesu pristupanja EU“, dodao je Lukić.

Sveobuhvatnu procjenu sprovela je Centralna banka (CBCG) zajedno sa revizorskom kućom Ernst & Young u svih 13 banaka prisutnih na crnogorskom tržištu, a na osnovu finansijskih podataka raspoloživih na 31. decembar 2019. godine.

U odnosu na taj datum, koeficijent solventnosti Erste banke je dodatno ojačan i na 30. jun ove godine iznosi 24,42 odsto.

Izvršni direktor za rizike Erste banke, Damir Ivaštinović, saopštio je da je očekivano odličan rezultat AQR-a pokazatelj adekvatne kulture rizika u banci i postavljenih visokih standarda.

„Činjenica da u procesu AQR niti jedan klijent Erste banke nije reklasifikovan i premješten u nekvalitetnu aktivu, daje nam za pravo da budemo zadovoljni organizacijom i kvalitetom internih procesa, upravljanjem kreditnim portfeljom i rizicima i klasifikacijom plasmana“, rekao je Ivaštinović.

Prema njegovim riječima, AQR, kao zahtjevan proces, iziskivao je blagovremenu i adekvatnu pripremu, motivisanost, nesebičnu kolegijalnost i saradnju koleginica i kolega iz svih uključenih organizacionih jedinica.

„Koristim priliku da im još jednom iskažem zahvalnost i respekt“, naveo je Ivaštinović.

AQR je sproveden u skladu sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske komisije (EK), a na osnovu metodologije bazirane na Asset Quality Review Phase 2 Manual Evropske centralne banke (ECB) iz juna 2018. godine, prilagođene lokalnom institucionalnom i zakonskom okviru i specifičnostima tržišta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije