fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG treći kvartal završila sa profitom od 412,8 hiljada EUR

EPCG treći kvartal završila sa profitom od 412,8 hiljada EUR

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektorprivreda (EPCG) je, i pored izazovne i ekonomski nepredvidive poslovne ove godine, izazvane pandemijom koronavirusa i drastičnim poremećajem cijena električne energije na berzama, treći kvartal završila sa profitom od 412,8 hiljada EUR, dok su prihodi uvećani 28,5 miliona EUR.

„Najveći efekat na ovakav profit kompanije imaju visoke cijene električne energje na berzi, koju je EPCG bila prinuđena da uvozi zbog loše hidrologije i nedovoljne proizvodnje električne energije“, navodi se u saopštenju EPCG povodom informacija u vezi sa poslovanjem kompanije u prvih devet mjeseci i, kako su kazali, eventualnog pogrešnog tumačenja zvanično objavljenih podataka.

EPCG je, kako su podsjetili njeni predstavnici, u prvih devet mjeseci prošle godine poslovala sa 2,2 miliona dobiti, kada je cijena elektine energije bila pet puta manja od trenutne na međunarodnoj berzi.

„Samo tokom avgusta ove godine EPCG je, u cilju stabilnog snabdijevanja električnom energijom, uvezla dodatno energije u vrijednosti od 15 miliona EUR“, precizirali su iz kompanije.

Iz EPCG su napomenuli da kompanija, iako je zakonski imala pravo, nije povećala cijenu elektične energije ni domaćinstvima niti privredi, dok su mnoge zemlje, kako u Evropi tako i u regionu, to učinile.

„EPCG je na taj način vodila računa o aktuelnoj socio-ekonmskoj situaciji u državi izazvanu poremećajem tržista i otežanim poslovanjem nastalim usljed pandemije“, smatraju u kompaniji.

Kada su u pitanju troškovi radne snage, oni su u ovoj godini iznosili 1,3 miliona EUR više, prevashodno što je u taj trošak uključen i iznos otpremnina koji je iznosio 1,15 miliona EUR, od čega 400 hiljada EUR na ime odlaska iz kompanije članova bivšeg menadžmenta.

„Dakle, kada su u pitanju sami troškovi zarada, koji se odnose na zaposlene na neodređeno, određeno i osobe angažovana posredstvom agencije, za period januar-oktobar ove godine oni su iznosili 3,2 odsto više u odnosu na isti prošlogodšnji period, a ne 8,7 odsto kako je saopšteno u javnosti“, tvrde u EPCG.

U EPCG je, kako su dodali, u posljednjih šest mjeseci primljeno ukupno 115 osoba, od čega 29 na neodređeno vrijeme, a 86 na određeno, a dok je u istom periodu radni odnos prestao za njih 51.

„Imajući u vidu planirani investicioni ciklus od 200 miliona EUR, samo u narednoj godini, to ukazuje na potrebu i spremnost kompanije da angažuje jedan dio zaposlenih, a u cilju implementacije i realizacije pokrenutih projekata Solari 3000+ i 50+, solarnih elektrana (SE) Vilusi i Slano, vjetroelektrane (VE) Gvozd.

Sa druge strane, potrebna je bila i adekvatna popunjenosti radnih mjesta, kako bi proces rada u pojedinim dijelovima kompanije realizovao bez zastoja.

„Na kraju ističemo zbog javnosti da je stepen zaduženosti nizak i da kompanija može da pokrije sve svoje obaveze prema kreditorima i investitorima, dok koeficijent likvidnosti ukazuje da kompanija ima dovoljan iznos sredstava koji će izmirili obaveze za predstojeće projekte“, zaključili su iz EPCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu