fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG sa kćerkama firmama za tri godine povećala broj zaposlenih 30 odsto

EPCG sa kćerkama firmama za tri godine povećala broj zaposlenih 30 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) i njene kćerke kompanije su za tri godine, odnosno od početka 2020. do prvog dijela ove godine, ukupno uvećale broj zaposlenih preko 30 odsto, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Prema podacima koje je ASP, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dobio od poreskih vlasti, broj zaposlenih je povećan za najmanje 1,28 hiljada.

„Početkom 2020. godine u EPCG i njenim tadašnjim kćerkama kompanijama, Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) i Rudniku uglja, bilo je ukupno 2,89 hiljada zaposlenih. Od toga u EPCG 924 zaposlena, CEDIS-u 1,32 hiljade i Rudniku uglja 657 radnika“, precizirali su iz ASP-a.

Već početkom 2021. godine, kako su naveli, ukupna brojka je iznosila 3,09 hiljada radnika, od čega u EPCG 936, CEDIS-u 1,38 hiljada, Rudniku uglja 771 i novoosnovanoj firmi Solar gradnja 11 zaposlenih.

„Početkom prošle godine nastavlja se rast zaposlenih, pa EPCG ima 992 zaposlena, CEDIS 1,38 hiljada, Rudnik uglja 787, a Solar Gradnja 166 radnika, što je sve ukupno 3,32 hiljade zaposlenih“, dodali su iz ASP-a.

Početkom ove godine, EPCG je imala 1,12 hiljada zaposlenih, CEDIS 1,37 hiljada, Rudnik uglja 1,13 hiljada, Solar Gradnja 323, a nedavno je objavljeno i da još jedna novoosnovana firma, EPCG Željezara, dala 228 ugovora na neodređeno vrijeme radnicima, pa je ukupna brojka 4,18 hiljada.

„Drugim riječima, EPCG je kao matična kompanija za tri godine uvećala broj zaposlenih za 198 radnika, CEDIS za 53, a Rudnik uglja za 477. Dvije novoformirane kompanije imaju najmanje 551 zaposlenog“, rekli su iz ASP-a.

Iz ASP-a su, kada je u pitanju vodeća prenosna energetska kompanija – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), kazali da tu poreske evidenije pokazuju da nije došlo do značajnijeg uvećanja broja zaposlenih u trogodišnjem periodu.

Naime, početkom 2020. je bilo 306 zaposlenih, a početkom ove godine ih je 311, pa je broj zaposlenih veći za pet radnika, što je rast od 1,6 odsto.

„Država Crna Gora je gotovo potpuni vlasnik EPCG, a kompanijom upravlja partijski kadar. U 2020. godini kompanijom su upravljale partije tadašnje vlade, koju je dominantno činila Demokratska partija socijalista (DPS). Od 2021. godine sa EPCG upravljaju partije novih vlasti, a vodeće upravljačke funkcije u njoj imaju Demokratski front i Demokrate“, poručili su iz ASP-a.

Država u CGES-u ima 55,3 odsto vlasništva, dok italijanska Terna ima 22 odsto kapitala, a Elektromreža Srbije 15 odsto, što su tri najveća vlasnika.

„U činjenici da u ovoj energetskoj kompaniji ima značajnog udjela stranog kapitala, možda se mogu tražiti razlozi izostanka značajnijeg rasta broja zaposlenih“, zaključili su iz ASP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...