fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEPCG neće povećati cijenu struje

EPCG neće povećati cijenu struje

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) u ovoj godini neće povećavati cijenu električne energije, ali je neće ni smanjivati, saopštio je izvršni direktor te kompanije, Nikola Rovčanin.

„U EPCG smo čvrsto opredijeljeni da zadržimo postojeće cijene električne energije za građane i ne samo to, nego da maksimalno razmotrimo i mogućnosti nastavka politike popusta za one koji redovno izmiruju obaveze. Dakle, građani, bez obzira na sve teškoće sa kojima se suočavamo, mogu biti bezbrižni, u ovoj godini ne planiramo poskupljenje“, rekao je Rovčanin za Dan.

Kada je u pitanju eventualno poskupljenje struje za privredu, on je naveo da cjelokupna situacija daje za pravo EPCG da poveća cijenu energije, ali da se to neće desiti.

„Imajući u vidu trenutno stanje na tržištu električne energije, ali i aktuelnu koronakrizu, moram reći da, za sada, ne razmišljamo ni o opciji smanjenja cijena, jer prije svega moramo obezbijediti potrebnu stabilnost u funkcionisanju kompanije i elektroenergetskog sistema u cjelini i obezbijediti sve uslove za redovno snabdijevanje kupaca, ali i realizovati najavljene investicije u obnovljive izvore energije i ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja“, saopštio je Rovčanin.

U trenutnim uslovima na tržištu energenata, koje prate ozbiljni cjenovni udari, EPCG se, prema njegovim riječima, mora izboriti da održi postojeći nivo cijena električne energije za građane.

„Ako u ovakvoj situaciji to uspijemo, onda će to zaista biti veliki uspjeh“, poručio je Rovčanin.

Kada je u pitanju Kombinat aluminijuma (KAP), on je kazao da su EPCG i Uniprom usaglasili cijene i količine električne energije za podgoričku fabriku, koja podrazumijeva da će toj kompaniji isporučiti oko 61 hiljadu megavat sati (MWh) struje po cijeni koja je do sada fakturisana. To znači 45 EUR po MWh, odnosno 54,57 EUR za MWh u višoj tarifi i 37,7 EUR po MWh u nižoj.

„Ta količina je na nivou od nekih 11 odsto dosadašnje godišnje potrošnje КAP-a. Кoliko ćemo zaraditi od energije koju smo do sada isporučivali КAP-u, a koju ćemo preusmjeriti na tržište, ne bih licitirao, jer to zavisi od brojnih faktora i kretanja na tržištu. Ono što je sasvim sigurno jeste da se radi o desetinama miliona EUR“, rekao je Rovčanin.

On je dodao da bi se negativni efekti po EPCG takođe mjerili desetinama miliona EUR da je nastavljena isporuka struje КAP-u po dosadašnjoj cijeni i količinama, a trenutno važećim tržišnim uslovima.

Rovčanin je naveo da je ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja strateški projekat, jer predstavlja garanciju da će najvažnije postrojenje moći da se koristi sve do trenutka izgradnje i puštanja u rad odgovarajućih zamjenskih kapaciteta.

„Ugovor o tom poslu, potpisan prošle godine, ima niz manjkavosti i svakako ne predstavlja dokument koji bismo sada, da nam može biti, potpisali pod istim uslovima, ali je situacija takva da nam je izbor prilično sužen: ili ćemo raditi po tom ugovoru ili ćemo potrošiti milione na plaćanje penala i ostati bez rekonstrukcije koja jeste preduslov produženja rada TE“, saopštio je Rovčanin.

On smatra da, kao ozbiljni ljudi koji pokrivaju odgovorne funkcije, nemamo pravo na avanturizam.

„Valja nam, dakle, iz postojećeg stanja, koje je, daleko od idealnog, izvući maksimum i, uz izvjesne korekcije, sprovesti u djelo plan ekološke rekonstrukcije. Pregovori sa izvođačima su u toku, tako da računam da bismo, na proljeće sljedeće godine, mogli ući u proces realizacije projekta“, kazao je Rovčanin.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije