fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima

EPCG da unaprijedi poslovanje u svim segmentima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) mora u svim segmentima da unaprijedi poslovanje, prilagodi ga uslovima države i u saradnji sa Vladom počne investiciono ulaganje u nove energetske objekte, saopštio je izvršni direktor kompanije, Nikola Rovčanin.

“U ovoj kompaniji, dok sam ja izvršni direktor, neće biti niti revanšizma niti bilo kakve diskriminacije po osnovu političke, vjerske, nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti i to su principi kojih ćemo se držati i koje ćemo primjenjivati u radu”, naveo je Rovčanin u saopštenju.

On je kazao da svaki segment sistema koji dobro funkcioniše i ostvaruje rezultate biće podržan, ohrabren i ojačan da nastavi u pravcu daljeg unaprijeđenja rada. Takođe, svaki segment koji ne zadovoljava i postiže nedovoljno dobre ili negativne rezultate biće, kao što je to prirodno, profesionalno i logično, promijenjen kako u organizacionom tako i u kadrovskom smislu.

“Poslovna politika kompanije biće u potpunosti na kolosjeku koji je trasirala nova Vlada u svim segmentima, a taj smjer je jedina garancija unaprijeđenja i ubrzanog puta ka punopravnom članstvu naše zemlje u Evropsku uniju (EU)”, rekao je Rovčanin.

On je kazao da EPCG nastavlja sa subvencijama za socijalno ugrožene kategorije stanovništva kao i sa popustom za redovnost plaćanja.

“Zalagaću se da strateški cilj kompanije mora biti adekvatno praćenje socioekonomske situacije građana, tako da ćemo i u tom smjeru donositi odluke o uspostavljanju balansa između tržišnih cijena na berzi i socioekonomske situacije, naročito vodeći računa o kategorijama osjetljivih potrošača”, dodao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, ono što naročito građani očekuju, otvoriće temu preispitivanja politike subvencija za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i ostalih naknada koje opterećuju račune, naravno u zoni nadležnosti, i, u saradnji sa državnim organima, doći do najboljih mogućih rješenja.

“Moram da konstatujem da je Termoelektrana (TE) Pljevlja dovedena pred gašenje i u takvom statusu ostavljena novom rukovodstvu. U skladu sa članom 73 Zakona o industrijskim emisijama obavijestio sam Ministarstvo kapitalnih investicija o broju radnih sati TE za prošlu godinu, kao i zbirno od 2018. godine”, naveo je Rovčanin.

TE Pljevlja je, kako je ocijenio, temelj i oslonac energetskog sistema i ona mora da nastavi sa radom. O njenom značaju najbolje govore činjenice, da ukoliko bi prestala sa radom u ovoj godini, EPCG bi morala da uveze oko 70 miliona EUR električne energije kako bi pokrila predviđenu potrošnju konzuma, a uz dodatne troškove prekograničnih prenosnih kapaciteta, taj iznos bi dostigao i okvirno 80 miliona EUR.

“Očekujem pozitivan ishod razgovora nadležnog Ministarstva sa Energetskom zajednicom upravo u periodu redovnog godišnjeg remonta TE Pljevlja, koji je počeo 1. aprila i traje do 1. juna i kada se ona nalazi van pogona, nakon čega bi se obezbijedio nastavak rada i dodatni radni sati. Optimizam temeljim na razumijevanju, značaju TE Pljevlja, izuzetno negativnim posljedicama i efektima njenog gašenja, ali i činjenici da je globalna pandemija negativno uticala i na početak implementacije projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja”, rekao je Rovčanin.

On je kazao da se polako ulazi u realizaciju projekta ekološke rekonstrukcije i uskoro će biti ozvaničen početak radova.

“Uvjeren sam da će TE Pljevlja biti najmodernija i sa jedinstvenom tehnologijom u regionu. U skladu sa ugovorenim obavezama završetak radova očekujem u julu naredne godine”, dodao je Rovčanin.
Izgradnja novih energetskih objekata, sa akcentom na razvoju obnovljivih izvora energije, glavni je cilj novog rukovodstva EPCG.

“Tu nema i ne smije biti dileme. Isto tako, u fokusu naše pažnje je i nastavak revitalizacije postojećih kapaciteta. Jednostavno, moramo sve uraditi da modernizujemo kompaniju, a njeno poslovanje uskladimo sa najvećim evropskim standardima”, saopštio je Rovčanin.

On je kazao da, s obzirom na to da u njihovoj viziji razvoja EPCG dominira razvoj obnovljivih izvora energije, moraju ubrzati dinamiku aktivnosti na projektima izgradnje vjetro parka Gvozd i solarne elektrane Briska Gora. Početak izgradnje farme vjetrogeneratora na Gvozdu predviđen je za ovu godinu, a njen završetak 18 mjeseci nakon ulaska u realizaciju projekta.

“Tu smo već uspostavili preliminarnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi se obezbijedila potrebna sredstva za realizaciju projekta”, naveo je Rovčanin.

On je kazao i da se nada da će uspjeti u realizaciji projekta solarne elektrane Briska Gora, gdje im je jako važna saradnja sa Vladom, resornim ministarstvom i ulcinjskom lokalnom samoupravom.

“Realizacijom ova dva projekta dobili bismo dodatnih između 100 i 250 megavati (MW) instalisane snage, što će bez sumnje generisati dalji razvoj ne samo naše kompanije i elektroenergetskog sistema, nego i države u cjelini. Podsjećam da je planirana snaga VE Gvozd 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh električne energije, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje oko 25 hiljada domaćinstava”, rekao je Rovčanin.

Na Briskoj Gori je planirana fazna izgradnja elektrane i to prva faza sa minimalnom instalisanom snagom od 50 MW i druga do ukupno planirane instalisane snage veće od 200 MW.

“Ne treba zaboraviti ni projekat buduće HE Komarnica za koji je EPCG dobila koncesiju. Važan posao očekuje nas i u nastavku revitalizacije naših hidroenergetskih objekata. Ove godine u HE Perućica biće rekonstruisana i posljednja dva generatora i nastavljena montaža preostala tri trafo bloka. Moramo raditi i na povećanju instalisane snage Perućice kroz ugradnju osmog agregata”, naveo je Rovčanin.

U HE Piva predstoji kapitalna rekonstukcija agregata A3. Cilj je jasan, sve njihove elektrane moraju biti pogonski spremne i pouzdane kako bi i u narednom periodu mogle da odgovore potrebama i zahtjevima elektroenergetskog sistema i donose profit kompaniji.

“Znam takođe koliko je važna i realizacija projekta fazne rekultivacije deponije šljake i pepela na Maljevcu i koliko će značiti to što će uskoro na toj lokaciji biti uređeni park sa svim sadržajima i preko 45 hiljada sadnica”, dodao je Rovčanin.

On je smatrao, na samom početku angažmana, da je od presudne važnosti da kompanija popravi imidž i usmjeri se na domaćinsko poslovanje, pa je na tom planu u prvoj sedmici dužnosti sproveo set mjera na racionalizaciji poslovanja.

“Zatekao sam vozni park koji je brojao 130 vozila, sa godišnjim troškovima za gorivo od 200 hiljada EUR, i nekoliko luksuznih vozila koja su nabavljanja po ličnim prohtjevima pojedinaca, a čija cijena je dostizala čak 70 hiljada EUR. Nakon odluke o racionalizaciji, 60 vozila je parkirano, odnosno mogu se koristiti isključivo u toku radnog vremena, a za 18 automobila pokrenuo sam postupak prodaje”, precizirao je Rovčanin.

Troškovi reprezentacije za prošlu godinu iznosili su oko 58 hiljada EUR, pa je za tekuću godinu donio novu odluku gdje sam ovu vrstu utoška ograničio na 16,5 hiljada EUR, što je iznos usklađen sa stvarnim potrebama.

“U prethodnoj godini, koja je bila izborna, kompanija je na donacije i sponzorstva izdvojila oko 1,4 miliona EUR. Ovi iznosi se moraju drastično smanjiti, a društvena odgovornost kompanije demonstrirati dominantno kroz pomoć zdravstvenom sistemu, što sam i učinio donacijom od 15 hiljada EUR Opštoj bolnici u Pljevljima. Rasipništvo u kompaniji neću dozvoliti niti tolerisati, jer se mora voditi računa o svakom euru”, rekao je Rovčanin.

Takođe, otklonjena je nezakonitost u radu koja je trajala 20 mjeseci i smijenjen je izvršni rukovodilac koji je pokrivao dvije funkcije i istovremeno je sam sebi hijerarhijski nadređen.

“U prvoj sedmici radnog angažmana obavio sam razgovor sa predstavnicima sindikalne organizacije i nakon konstruktivne diskusije postigli smo dogovor da u narednom mjesecu izmijenimo pojedinačni kolektivni ugovor i izađemo u susret zahtjevima zaposlenih za ostvarivanje prava na koja čekaju već nekoliko godina”, naveo je Rovčanin.

Nakon uvida u stanje objekata kompanije, Rovčanin je pokrenuo inicijativu za adaptaciju i rekonstrukciju objekata – naplatnih punktova širom Crne Gore, koji se nalaze u stanju koje narušava ugled kompanije. Nedopustivo je da kladionice imaju uređenije prilaze i objekte, od kojih su pojedini u vlasništvu ili koje koristi najjača državna kompanija.

“Za prve tri sedmice poslovanja novog rukovodstva povećali smo nivo transparentnosti i vidljivosti u radu kompanije, što će biti praksa i ubuduće. U toku je realizacija pilot projekta kojim pokrećemo sopstvenu proizvodnju video i foto sadržaja za potrebe kompanije, čime ćemo postići dodatne uštede”, naveo je Rovčanin.

U saradnji sa Vladom realizovali su projekat čijom je realizacijom 380 hiljada građana uz račun dobilo i sve neophodne informacije o vakcinaciji protiv covid-19.

“Uskoro ćemo u cilju prevencije pandemije realizovati projekat pojačanih higijenskih mjera i nadzora u svim objektima EPCG”, dodao je Rovčanin.

On je rekao da pred kompanijom stoje ozbiljni izazovi.

“Nastavljamo odgovorno, predano i posvećeno u interesu svih građana Crne Gore”, zaključio je Rovčanin.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...