fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEksploatacijom kamena stekli protivpravnu imovinsku korist od oko 6,7 milona EUR

Eksploatacijom kamena stekli protivpravnu imovinsku korist od oko 6,7 milona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici Sektora za borbu protiv kriminala u saradnji sa nikšićkim Centrom bezbjednosti, podnijeli su Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću krivičnu prijavu protiv M.K. (67) i preduzeća Progres&Co, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja.

Tokom izviđaja, sprovedenog u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Nikšiću i Upravom za inspekcijske poslove, odnosno rudarskom inspekcijiom, utvrđeno je da su M.K, kao odgovorna osoba u Progres&Co, i to preduzeće izvršili djelo koje im se stavlja na teret, tako što su, kako se sumnja, neovlašćeno proizvodili i prerađivali robu za čiju proizvodnju ili prerađivanje je potrebno odobrenje nadležnog organa, u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist.

Oni su, kako se sumnja, od aprila 2015. do februara prošle godine izvršili nezakonitu eksploataciju rudno mineralne sirovine, arhitektonsko – građevinskog kamena u količini od 20,02 hiljade metara kubnih.

„Eksploatacijom ove količine arhitektonsko – građevinskog kamena osumnjičeni su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 6,7 miliona EUR, pri čemu je država pretrpjela materijalnu štetu, po osnovu neuplaćene zakonski određene koncesione naknade za eksploataciju ove količine arhitektonsko – građevinskog kamena“, dodaje se u saopštenju Uprave policije.

Pripadnici policije i rudarske inspekcije su 19. februara, postupajući na osnovu operativnih informacija o nelegalnoj eksploataciji kamena, izvršili provjere četiri katastarske parcele i tom prilikom zatekli mehanizaciju koja je vršila eksploataciju i utovar arhitektonsko – građevinskog kamena.

„Tokom vršenja provjera utvrđeno je da Progres&Co nema zaključen koncesioni ugovor o pravu na detaljna geološka istraživanja i eksploataciju kamena na tim katastarskim parcelama, kao i da se predmetne parcele u prostornom planu Opštine Nikšić ne nalaze kao prostor koji je namijenjen za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije