fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomsko osnaživanje žena nastaviti u post-kovid oporavku

Ekonomsko osnaživanje žena nastaviti u post-kovid oporavku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomsko osnaživanje žena ne smije da stane u pandemiji, već je u post-kovid oporavku važno fokusirati se na njihovo učešće u programima za ekonomski oporavak, ocijenjeno je na događaju o toj temi.

Na konferenciji, koju je organizovalo Sekretarijat Savjeta za konkurentnost, pod nazivom Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena u Crnoj Gori, ocijenjeno je da je potrebno pratiti da li žene preduzetnice imaju benefita od podsticaja, prvenstveno finansijskih aranžmana, koji su bili ili su sada dostupni kompanijama.

Šefica Sekretarijata Saveta za konkurenost, Marija Šuković, kazala je da je današnja tema posebno važna, jer ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena postavlja direktan put ka rodnoj ravnopravnosti, smanjenju siromaštva i inkluzivnom ekonomskom rastu.

„Komplementarne aktivnosti ključnih institucija, otvoren i blagovremen dijalog su preduslov za postizanje rezultata“, navela je Šuković i dodala da je posebno zadovoljna što je panel rodno balansiran.

Šuković je, kako je saopšteno iz Ministarstva, navela da je rad na rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom uključivanju horizontalan i zahtijeva koordinaciju inicijativa, aktivnosti i napora više partnera iz javnog i privatnog sektora.

Ona je rekla da Sekretarijat svojim primjerom želi da potencira taj pristup, da za isti sto okupe sve koji su važni za taj proces. Ujedno Sekretarijat želi da promoviše Savjet za konkurentnost kao platformu i za dijalog na ovu temu.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da su u Savjetu za konkurentnost, kojim predsjedava, prvi put kao stalne članice, uključena dva ženska udruženja – Asocijacija poslovnih žena i Udruženje preduzetnica.

Milatović je takođe istakao značaj strateških dokumenata Ministarstva u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na Strategiju razvoja ženskog preduzetništva od ove do 2024. godine, čije se usvajanje uskoro očekuje.

„Trenutno smo u završnoj fazi izrade inoviranog Programa za unapređenje konkurentnosti za ovu godinu, kojim ćemo dodatno stimulisati veće učešće žena kao korisnika programskih linija kroz značajniji povraćaj uloženih sredstava od strane preduzeća u vlasništvu žena“, rekao je Milatović.

On je dodao da je u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je MER sprovelo u toku prošle godine, podržano 100 MMSP u vlasništvu žena sa ukupnim iznosom od oko 350 hiljada EUR.

Milatović je naveo da je posebno ponosan na svoj najuži tim u kojem su dvije državne sekretarke, šefica kabineta, sekretarka Ministarstva i šest od osam vršiteljki dužnosti direktorica direktorata, koje svojom predanošću i kvalitetom rada daju poseban doprinos efikasnosti rada Ministarstva ekonomskog razvoja.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Karen Maddocks, smatra da promovisanje rodne ravnopravnosti na tržištu rada nije samo vrijednost za koju se treba zalagati, već da postoji jasan poslovni slučaj za učešće žena u ekonomiji.

„Kada su žene u ravnopravnom položaju u biznisu i kada su jednako zastupljene kao muškarci na najvišim nivoima upravljanja, kompanije uživaju veće profite, vlade ubiraju veće prihode i ekonomski rast je snažniji“, navela je Maddocks.

Ambasada Velike Britanije, prema njenim riječima, podržava Sekretarijat Savjeta za konkurentnost u definisanju učinkovitih politika za žene u biznisu u Crnoj Gori, i stoga za brži rast ekonomije.

Šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, Jaap Sprey, govorio je o podršci te banke ženama u biznisu i inkluziji u Crnoj Gori.

On je naveo da je osnaživanje žena u ekonomiji i promocija rodne ravnopravnosti jedan od tri strateška cilja EBRD-a, kao i da mu predstavlja zadovoljstvo što ima priliku da crnogorskim partnerima predstavi ono što EBRD radi u ovoj oblasti.

Sprey je govorio o rodnim razlikama u Crnoj Gori i nekim projektima EBRD-a kojima se želi postići prevazilaženje tih razlika. U tom dijelu, posebno je istakao program Žene u biznisu koji ženama preduzetnicama omogućava pristup finansiranju i savjetodavnim uslugama i podršku Savjetu za konkurentnost koji je počeo primjenjivati rodnu perspektivu u procijeni regulatornog uticaja.

Ostale aktivnosti EBRD-a obuhvataju unapređenje kapaciteta u okviru javne uprave u dijelu kreiranja politika za mala i srednja preduzeća, kreiranje digitalnog one-stop shop-a za mala i srednja preduzeća i kreiranje kreditno garantnog fonda.

Nacionalna koordinatorka Međunarodne organizacije rada u Crnoj Gori, Nina Krgović, govorila je o aktivaciji i inkluziji žena na tržištu rada, sa fokusom na ulogu i odgovornost službi za zapošljavanje, stopi zaposlenosti i učešću na tržištu rada za žene.

S tim u vezi, pomenula je dvije mjere aktivacije MOR-a: prvu, podržanu od zajedničkog SDG fonda, i drugu, koja se realizuje kroz podršku EUD-a. Oba projekta su u službi integracije posebnih, prilagođenih kategorija na tržištu rada, posebno uzimajući u obzir efekte covid krize na tržište rada kako danas tako i u periodu koji predstoji.

S tim u vezi, a bazirano na aktuelnim statistikama u domenu zapošljavanja, projekti se posebno fokusiraju na promociju inkluzije kategorije mlađih žena i ranjivih grupa. Realizovani su u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ), podržani od Ministarstva ekonomskog razvoja uz kontinuiranu podršku Udruženja poslodavaca (UPCG).

Najčitanije