fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomija i narednih godina pod snažnim uticajem investicija

Ekonomija i narednih godina pod snažnim uticajem investicija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija će i u narednim godinama biti pod snažnim uticajem investicija, zbog čega nova Vlada treba da nastavi borbu protiv sive ekonomije, što zahtijeva odlučnu reakciju relevantnih institucija, ocijenio je predsjednik Savjeta stranih investitora (SSICG), Christoph Schoen.

On je kazao da će sprovođenje mjera konsolidacije javnih finansija takođe pozitivno uticati na razvoj ekonomskih aktivnosti, kao i na mjere usmjerene na optimizaciju javnog sektora.

“Vlada treba da nastavi borbu protiv sive ekonomije, što zahtijeva odlučnu reakciju relevantnih institucija i važan je faktor za fer tržišnu konkurenciju. Takođe, željeli bismo da naglasimo značaj predvidljivog i transparentnog poslovnog okruženja za dalju uspješnu realizaciju novih investicija”, naveo je Schoen u publikaciji SSICG pod nazivom Podstičemo poslovne prilike.

S druge strane, ograničavajući faktor mogao bi biti nedostatak diverzifikacije crnogorske ekonomije koji bi mogao u potpunosti smanjiti pozitivne efekte stranih investicija.

Schoen, koji je i izvršni direktor Addiko banke, ocijenio je da je pandemija koronavirusa pogodila čitavu svjetsku ekonomiju, dovodeći značajan broj kompanija u rizik da budu prinuđene da okončaju svoje poslovanje.

“Kriza je posebno pogodila mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene. S druge strane, kriza je stvorila potencijalne mogućnosti za kompanije da koriste tehnologije za podršku daljem razvoju poslovnih aktivnosti”, naveo je Schoen.

On je, govoreći o najvažnijim pitanjima za strane investitore u Crnoj Gori kada je u pitanju trenutna ekonomska situacija i koronavirusa, kazao da je vladavina prava od svih njihovih članova prepoznata kao najizazovniji preduslov za razvoj poslovnih aktivnosti.

“Vjerujemo da je predvidljivo poslovno okruženje, koje podrazumijeva transparentnost administrativnih aktivnosti, od presudne važnosti. Iako je Crna Gora preduzela korake kako bi zemlju učinila otvorenijom za strane investicije, potrebno je implementirati dalje reforme”, rekao je Schoen.

On smatra da je neophodno dalje razvijati pravne institucije kako bi se smanjila korupcija i ojačala kontrola nad sukobom interesa.

“Pravosudni sistem mora poboljšati svoju efikasnost, dok sudske odluke moraju biti dosljedno obrazložene ili sprovedene. Takođe, dalje suzbijanje sive ekonomije pozitivno će uticati na otvoreno tržište i poslovanje”, kazao je Schoen.

On je, komentarišući sveukupnu makroekonomsku situaciju generalno i u smislu novih investicija, rekao da je drugi kvartal godine karakterisalo ekonomsko i društveno zatvaranje u cilju sprečavanja širenja zaraze, i implementacija brojnih epidemioloških mjera u cilju zaštite javnog zdravlja.

“U takvom ambijentu zabilježen je visoki ekonomski pad od 20,2 odsto. Produženo trajanje zdravstvene krize opredijelilo je da dođe do visoke ekonomske kontrakcije u ljetnjim mjesecima u kojima se ostvaruje najveći dio turističkog prometa, koji generiše značajne privatne i javne prihode u zemlji”, rekao je Schoen.

Prema Izvještaju o implementaciji Programa ekonomskih reformi, realni pad BDP za prvu polovinu godine iznosi 10,3 odsto, dok su prihodi od turizma bili niži 78,5 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. Samo u drugom kvartalu zabilježen je visoki pad od 95,3 odsto.

“Sa druge strane, neto priliv stranih direktnih investicija u periodu od januara do jula iznosio je 285,8 miliona EUR, što je 18,4 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period”, dodao je Schoen.

On je, ocjenjujući saradnju sa Delegacijom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, kazao da oni tradicionalno imaju dobru saradnju.

“Delegacija EU i SSICG kontinuirano razmjenjuju mišljenja o ekonomskom razvoju zemlje, tako da u tom smislu koordiniramo svoje aktivnosti i inicijative prema donosiocima odluka u pravcu poboljšanja poslovne klime. Redovno se sastajemo sa predstavnicima TAIEKS-a i Evropske komisije tokom njihovih revizijskih misija u vezi sa pripremom i sprovođenjem Programa ekonomskih reformi Crne Gore, kao i da podijelimo svoja iskustva u vezi sa poboljšanjem poslovnog okruženja”, naveo je Schoen.

On je, na pitanje koje je inicijative podržao, kao član Savjeta za konkurentnost i drugih međuresornih radnih grupa, odgovorio da su vrlo aktivni sagovornici i partneri Vladi u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta.

“Kao vrlo aktivni članovi Savjeta za konkurentnost u prethodnom periodu smo bili usmjereni na obezbjeđivanje implementacije preporuka koje naši članovi dostavljaju putem Bijele knjige, kao i kroz rad naših komiteta. Upravo kroz inicijativu upućenu Savjetu za konkurentnost, a uz podršku Ministarstva finansija i Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, intenzivno radimo na implementaciji definisanih predloga mjera za eliminisanje barijera za razvoj elektronskih servisa u sektorima bankarstva i telekomunikacionih usluga”, objasnio je Schoen.

Međuresorna radna grupa sačinjena od predstavnika Savjeta stranih investitora, ministarstava finansija i unutrašnjih poslova, Centralne banke, Poreske i Uprave policije, Udruženja banaka i kompanija članica SSICG je u prethodnom periodu pripremila Akcioni plan sa utvrđenom dinamikom implementacije preporuka.

Od ukupno devet aktivnosti, dvije su već realizovane, dok je realizacija ostalih u toku.

“Započeli smo i razgovore sa Vladom oko formiranja digitalne koalicije, u saradnji sa našim partnerima iz Američke privredne komore, Privredne komore i Asocijacije menadžera, imajući u vidu da digitalna transformacija poslovnih procesa u javnoj upravi predstavlja ključ unapređenja poslovnog ambijenta”, ocijenio je Schoen.

On je, govoreći o prioritetima u narednom periodu, kazao da je SSICG u fazi pripreme sljedeće Bijele knjige: Investiciona klima u Crnoj Gori 2020 koja će dati preporuke članova MFIC-a u različitim oblastima orijentisanim ka daljem poboljšanju poslovnog okruženja i biće predstavljena javnosti do kraja prvog kvartala naredne godine.

“Naši komiteti će pomno pratiti promjene regulatornog okvira u svojim sektorima i predlagati inicijative za unapređenje u oblastima važnim za poslovanje naših kompanija članica. Nastavićemo da budemo aktivan član Vladinog Savjeta za konkurentnost i Komisije za suzbijanje sive ekonomije, kao i da blisko sarađujemo sa Sekretarijatom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pri Savjetu za konkurentnost radi ostvarenja naših zajedničkih ciljeva i promocije naših zajedničkih interesa”, zaključio je Schoen.

Najčitanije