fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEK: Kontrola državne pomoći unutrašnje pitanje Crne Gore

EK: Kontrola državne pomoći unutrašnje pitanje Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršenje kontrole državne pomoći u Crnoj Gori stvar je crnogorskog organa državne pomoći, kazali su Pobjedi iz Evropske komisije (EK) i dodali da nije na njima da kontrolišu odluku o gašenju nacionalnog avio-prevoznika.

Portparolka EK Ana Pisonero rekla je da je na crnogorskoj Vladi da donese takvu odluku.

“Generalno, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i zalaganjem preuzetim u pregovorima o pristupanju, Crna Gora treba da nastavi da teži potpunom usklađivanju sa pravilima EU, uključujući i pravila konkurencije i da pokaže efikasno sprovođenje takvih pravila na nacionalnom nivou”, saopštila je Pisonero za Pobjedu.

Na pitanje da li EK dozvoljava dodjeljivanje državne pomoći državnim preduzećima na način na koji je to činila prethodna vlada i da li bi nova pomoć predstavljala kršenje domaćeg i evropskog zakonodavstva, iz EU su odgovorili da je izvršenje kontrole državne pomoći u Crnoj Gori stvar crnogorskog organa državne pomoći.

“Komisija ostaje na raspolaganju da pruži podršku crnogorskim vlastima u sprovođenju pravila EU, uključujući ona o državnoj pomoći”, rekli su iz EK.

Najčitanije