fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEK isplatila dodatnih 30 miliona za podršku oporavku privrede

EK isplatila dodatnih 30 miliona za podršku oporavku privrede

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Evropska komisija (EK) isplatila je danas 30 miliona EUR u vidu izuzetno povoljnih kredita koji su namijenjeni za ograničavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori saopšteno je da je to druga i posljednja tranša podrške dostupne Crnoj Gori u okviru Programa makrofinansijske pomoći, ukupne vrijednosti od 60 miliona EUR.

Prva rata od 30 miliona isplaćena je u oktobru.

„Današnja isplata od 30 miliona EUR obavljena je nakon što je EK utvrdila da je Crna Gora sprovela važne mjere u oblastima upravljanja javnim finansijama, finansijske stabilnosti, dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije, te poslovnog okruženja i socijalne zaštite“, navodi se u saopštenju.

Taj oblik podrške, kako su objasnili, dopunjuje ranije odobrenu bespovratnu pomoć u iznosu od 55 miliona EUR, koju je Evropska unija (EU) pružila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, kompanijama i zdravstvenom i drugim sektorima, koji su najozbiljnije pogođeni koronakrizom.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je da finansijska podrška Unije pomaže u zaštiti zdravlja i spašavanju na hiljade radnih mjesta crnogorskih građana.

„Od izbijanja pandemije osigurali smo preko 115 miliona EUR bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova. Donirali smo 100 respiratora i više od milion komada zaštitne zdravstvene opreme, dok će novac EU biti iskorišten i za izgradnju dvije nove klinike i obnovu brojnih laboratorija u zemlji“, navela je Popa.

Ona je dodala da je uplata druge tranše mikrofinansijske pomoći još jedna potvrda da je EU sa Crnom Gorom solidarna u dobrim i lošim vremenima.

Program makrofinansijske pomoći za Crnu Goru dio je paketa makrofinansijske pomoći vrijednog tri milijarde EUR, koji je Komisija predložila za deset partnera u procesima proširenja i susjedstva, kako bi im pomogla da ograniče ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Najčitanije