fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEfikasna trgovina preduslov ekonomskog razvoja i privlačenja investicija

Efikasna trgovina preduslov ekonomskog razvoja i privlačenja investicija

Budva, (MINA-BUSINESS) – Bolja transportna povezanost i veća mobilnost osnažuju vezu i podstiču saradnju zemalja Zapadnog Balkana i EU, pospješuju ekonomske prilike i povoljno utiču na standard građana, ocijenjeno je na Samitu o povezivanju koji je početkom sedmice održan u Budvi.

Samit, u organizaciji CEFTA-e i Transportne zajednice, okupio je ministre za saobraćaj, direktore carinskih službi i ostale visokopozicionirane službenike Zapadnog Balkana i susjednih država EU članica, kao i posmatrače u transportnoj zajednici.

Učesnici su se osvrnuli na do sada realizovane projekte i razmijenili mišljenja o daljoj dinamici i perspektivama saradnje kako bi se dodatno unaprijedila transportna, bezbjednosna i infrastrukturna povezanost zemalja za dobrobit građana regiona.

Crnogorski ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, kazao je da je pred zemljama regiona veliki i izazovan zadatak, čijom realizacijom će se poboljšati mobilnost i transportna povezanost, ali i osnažiti veze država Zapadnog Balkana.

„Ulaganje u izgradnju nove i unapređenje postojeće transportne infrastrukture donosi dobrobit cijelom regionu“, poručio je Ibrahimović.

Direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić, rekao je da samit prilika da se razgovara o tome kako CEFTA može dalje da pomogne u povezivanju.

Prema njegovim riječima, ukidanje carina u regiji jedan je od prvih koraka na tom cilju, ali je neophodno učiniti sve kako bi kompanije regiona bile konkurentnije na regionalnom i evropskom tržištu.

Đikić je dodao da je u tom kontekstu važno nastaviti rad na Zelenim koridorima koji su uvedeni u toku pandemije, te na njihovom širenju prema evropskoj granici.

On je objasnio da to znači da kamioni brže prolaze, ne samo unutrašnje granice regiona, vać i prema EU, budući da 70 odsto izvoza članica CEFTA-e ide prema EU.

Đikić je poručio da je to prioritet za sve strane CEFTA-e.

Direktor Uprave prihoda i carina, Vladimir Bulajić, ukazao je na važnost unapređenja infrastrukture i uspostavljanja integrisanog upravljanja granicom što doprinosi većoj bezbjednosti, olakšanju procedura, kao i skraćenju vremena zadržavanja putnika i robe na graničnim prelazima.

On je rekao da bi uvođenje jedinstvenih šablona, odnosno putovanja sa jednim odobrenjem u regionu Zapadnog Balkana, doprinijelo smanjenju troškova i efikasnijem upravljanju resursima.

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova, Liburn Aliu, ocijenio je da infarstrukturni projekti doprinose obezbjeđivanju direktne veze između EU i regiona Zapadnog Balkana, a da od realizacije tih projekata zemlje regiona imaju višestruke benefite.

Prema njegovim riječima neki od tih benefita odnose se na smanjenje troškova prevoza, te kreiranje slobodnog prostora za kretanje ljudi i roba, čime se podstiče ekonomski rast.

Aliu je naveo i da modernizacija transportnog sistema doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova, što direktno doprinosi zaštiti životne sredine u cijelom regionu.

Generalni direktor Carine Kosova, Agron Llugaliu, posebno je naglasio važnost sistemske razmjene elektronskih podataka (SEED), naročito unaprijeđenu verziju, čijom će se implementacijom stvoriti mogućnost dodatnog uvezivanja nadležnih institucija sistema, razmjena informacija u realnom vremenu elektronskim putem, te bolja komunikacija u zemlji i regionu.

Taj sistem, kako je kazao, omogućiće kreiranje zajedničke baze podataka, koji će se biti integrisani u CEFTA Sekretarijatu, i na taj način omogućiće lakše prijavljivanje različitih vrsta rizika na nivou regiona.

Da moderan i dobro uvezan transportni sistem predstavlja potencijal za ekonomski razvoj cijelog regiona smatra i ministar za transport i veze Sjeverne Makedonije, Blagoj Bocvarski. On se osvrnuo na konkretne projekte koje Sjeverna Makedonija trenutno sprovodi, kao i one koje planira da sprovede u narednom periodu, a čijom će se realizacijom zemlje Zapadnog Balkana direktno povezati sa susjednim državama, članicama EU – Bugarskom i Grčkom.

Bocvarski je u tom kontekstu naglasio da moderni putevi predstavljaju potencijal za otvaranje novih radnih mjesta, što direktno utiče na privredni i ekonomski prosperitet regiona.

Zamjenica ministarke za infrastrukturu i energetiku Albanije, Enkelejda Mucaj, kazala je da je Vlada te zemlje posvećena unapređenju kapaciteta, naročito u dijelu putničkog i teretnog saobraćaja. Prema njenim riječima, jedan od glavnih ciljeva je što bolje umrežavanje sistema kako bi se države i region u cjelini što bolje povezali sa EU.

U tom smislu, kako je objasnila, Albanija proaktivno pristupa preuzetim obavezama i intenzivno investira u infrastrukturu, izgradnjom novih i sanacijom starih putnih i željezničkih saobraćajnica.

Unapređenjem sistema i integrisanjem mreže povezaće se i integrisati tržište za dobrobit ekonomije, te dobiti ekološki, pametniji i bezbjedniji saobraćaj.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Edin Forto, rekao je da je BiH kroz nedavni projekat izgradnje auto-puta naučila mnogo i pokazala da može i da je spremna da implementira velike infrastrukturne projekte, ali da će u narednom periodu biti mnogo velikih i izazovnih projekata.

On je, s tim u vezi, naglasio važnost razmjene znanja i iskustava između zemalja regiona, kao i podrške CEFTA-e i Transportne zajednice kako bi se potencijali iskoristili na najbolji način za dobrobit građana BiH i susjednih zemalja.

Pomoćnik direktora Sektora za carine BiH, Vladimir Dragićević, poručio je da je digitalizacija sistema od naročitog značaja za unapređenje procedura rada, jer će se na taj način obezbijediti mnogo brže i efikasnije bezpapirno poslovanje.

Novi sistem, kako je kazao, omogućava i uvođenje kategorije ovlašćenog privrednog subjekta, što donosi brojne benefite privrednim subjektima, a ujedno olakšava kontrolu i ubrzava proceduru na granici, te jača povezanost na lokalnom i regionalnom nivou.

Na samitu o povezivanju usvojena je i zajednička CEFTA-TCT deklaracija Unapređenje Zelenih traka, koja će dodatno olakšati transport i trgovinu s ciljem smanjenja vremena čekanja i poboljšanja efikasnosti logističkih i vrijednosnih lanaca EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije