fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEdukativna predavanja u okviru Evropske nedjelje novca

Edukativna predavanja u okviru Evropske nedjelje novca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje banaka (UBCG) će u okviru Evropske nedjelje novca, koja se obilježava ove sedmice, posjetiti osnovne i srednje škole i održati nekoliko predavanja o značaju novca, štednji i edukaciji mladih, saopštili su njegovi predstavnici.

“Ove evropske nedelje novca u Crnoj Gori, UBCG stavlja finansijske vještine na prvo mjesto. Ukazaćemo koja vrsta vještina je potrebna da bi se upravljalo ličnim finansijama, kao i na vezu između finansijskih kompetencija, sajber bezbijednosti i digitalnog novca”, navodi se u saopštenju.

Iz UBCG su objasnili da sva nacionalna udruženja banaka obilježavaju Evropsku nedelju novca kako bi poslala poruku milionima mladih širom kontinenta, u cilju poboljšanja finansijske pismenosti.

“Na inicijativu Evropske bankarske federacije (EBF) iz Brisela, ovaj događaj je postao tradicionalan, a osnovna ideja je da se podigne svijest o koristima finansijske edukacije u vremenu u kojem se niska finansijska pismenost sve više doživljava kao problem i prepreka, posebno imajući u vidu neprekidno napredovanje finansijske tehnologije koja favorizuje digitalnu prirodu novca”, navodi se u saopštenju.

Iz UBCG su dodali da su nivoi znanja potrebni za konačno postizanje finansijskog blagostanja posebno niski među ženama, mladima, starijim ljudima, grupama sa niskim prihodima i drugim ranjivijim delovima društva.

“Kako je to EBF definisala, finansijska pismenost leži u srcu otpornog i inkluzivnog društva, ali samo oko polovine Evropljana ima prave vještine da donosi ispravne odluke o novcu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije