fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryĐukić se neće naći na optuženičkoj klupi

Đukić se neće naći na optuženičkoj klupi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivši direktor Direktorata za imovinu Glavnog grada, Dragan Đukić definitivno se neće naći na optuženičkoj klupi pored bivšeg gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju poznatom pod imenom Carine, odlučio je Vrhovni sud.

Vrhovni sud odbio je zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore protiv rješenja Višeg i Apelacionog suda u Podgorici koji su obustavili krivični postupak protiv Đukića, prenosi Pobjeda.

Specijalno tužilaštvo je teretilo Đukića da je u slučaju Carine pomogao nekada prvom čovjeku Podgorice Miomiru Mugoši da ošteti gradsku kasu za više od 6,7 miliona EUR.

U presudi koju je potpisala predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica se navodi da je razlog za odbijanje zahtjeva VDT-a zastarjelost krivičnog gonjenja u odnosu na Đukića.

U obrazloženju odluke Vrhovnog tužilaštva se navodi da je Specijalno tužilaštvo početkom avgusta prošle godine optužilo Đukića da je 4. septembra 2007. godine počinio zloupotrebu službenog položaja, tako što je na osnovu odluke gradonačelnika sklopio dva ugovora sa kompanijom Carine ukupne vrijednosti 2,51 milion EUR.

Međutim, taj sud ističe da je za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u Krivičnom zakoniku Crne Gore, koji je važio u vrijeme učinjenog krivičnog djela bila propisana kazna zatvora od dvije do deset godina. Istim zakonikom je određeno i da se krivično gonjenje ne može preduzeti ako protekne deset godina od izvršenja krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora preko pet godina.

„Imajući u vidu da je od preduzetih procesnih radnji iz 2007. godine do saslušanja okrivljenog Đukića 15. juna 2018. godine proteklo više od deset godina, a da za to vrijeme nije preduzeta nijedna procesna radnja s ciljem otkrivanja i krivičnog gonjenja okrivljenog Đukića za predmetno krivično djelo, to je u konkretnom slučaju nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja“, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Viši i Apelacioni sud su u istom slučaju zbog zastarjelosti obustavili krivični postupak protiv nekadašnje savjetnice za imovinsko-pravne poslove u Direkciji za imovinu Dragice Vidić i nekadašnjeg gradonačelnikovog savjetnika Dragana Kruščića.

Đukić se zajedno sa Kruščićem i Vidić našao na optužnici nakon što je nekadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša u maju 2018. godine, iznoseći odbranu pred Višim sudom, ustvrdio da nije donio nijedan akt kojim je omogućena prodaja 15.205 kvadrata na Starom aerodromu kompaniji Carine, već su to radile nadležne službe.

Najčitanije