fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryĐukanović firmu na Kipru osnovao da preko nje bude partner u Meljinama

Đukanović firmu na Kipru osnovao da preko nje bude partner u Meljinama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, je of šor firmu na Kipru Vagor investment limited osnovao sa ciljem da preko nje formalno postane suvlasnik bolnice Meljine i pripadajućeg zemljišnog kompleksa od 50 hiljada kvadrata, saopštio je predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević.

Knežević je rekao da je Đukanović, gostujući u četvrtak u emisiji Ukrštene riječi, prvo negirao da ima tu firmu, “pa je suočen sa papirima priznao da je njegova”.

“Kum crnogorske kleptokratije, koji se predstavlja kao predsjednik Crne Gore, sinoć se opet survao u ponor svojih nedjela. Pokušavajući da djeluje samouvjereno cijeloj Crnoj Gori se predstavio kao ortodoksni lažov. Novina je samo da mu ponestaje koncentracije”, naveo je Knežević.

Đukanović je u emisiji, na pitanje da li posjeduje nekretnine u inostranstvu odgovorio odrično, da bi na konstataciju novinara dnevnog lista Dan, Nikole Markovića, da posjeduje ugovor o kupovini firme na Kipru iz decembra 2006. godine, objasnio da je ta firma formirana, ali da nije živjela nijedan dan.

Knežević je rekao da je, da bi sakrio tragove, kao formalni zastupnik firme upisana druga osoba.

“Naš dogovor je bio da on i moje kompanije dijele zajednički udio po pola, a da strateški partner bude Abu Dabi Capital Group sa svojim procentom vlasništva”, naveo je Knežević.

On je Đukanovića pozvao da kaže ko mu je osnovao firmu na Kipru i ko su mu svjedoci da je njegova.

“U partnerstvo sa Abu Dabi Capital Group sam ušao na njegov zahtjev, jer su Arapi bili vlasnici Crownel Hospital u Londonu i namjeravali su da ulažu u zdravstveni turizam. Onda je 2008. došla ekonomska kriza, Arapi su prodali bolnicu u Londonu i izašli iz partnerstva u Meljinama, čemu je kumovalo i višegodišnje odugovlačenje sa donošenjem odluka na nivou lokalne samouprave, neophodnih za početak investicija”, tvrdi Knežević.

Prema njegovim riječima, Arapi su kasnije to prebili investicijom u Atlas Capital centru i naplatili izlazak iz Meljina ukupno oko 21 milion EUR sa kamatama.

“Do jednog od prvih mojih i Đukanovićevih sukoba došlo je kada je nešto kasnije istjerao iz Crne Gore direktora projekta Portonovi, Jamesa Wilsona, koji je htio da sa svojim partnerima kupi kompleks Meljine, u koji se već bio uselio kao zakupac Titove vile. Đukanović nije bio zadovoljan visinom ponuđene cijene, pa je preko Azerbejdžanaca natjerao Wilsona da podnese ostavku i uspio da ga otjera iz Crne Gore”, poručio je Knežević.

On je rekao da mu je Đukanović nametnuo Budimira Šegrta kao direktora bolnice Meljine.

“Preko Šegrta je kontrolisao sve, a Šegrt je preko Glosarija i Montefarma zaduživao bolnicu i izvlačio pare, trošeći paralelno sa korporativne kartice ogromne sume”, kazao je Knežević.

On je saopštio da je prostor u Atlas capital centru od pet hiljada kvadrata i 100 garažanih mjesta, koji je Đukanović pomenuo, pripao Atlas grupi poslije poravnanja sa Arapima, nakon njihovog izlaska iz projekta Meljine.

“Prostor je upisan na Atlas banku i Đukanović, koji pokušava da natjera neke svoje biznismene da uđu u dokapitalizaciju Atlas banke, hoće da ga tako uzme i ostvari san koji je najavljivao prije nekoliko godina. Sada gura jednu lokalnu banku, koju kontroliše njegov brat Aco Đukanović preko njihovog piona na mjestu izvršnog direktora, da napravi fiktivnu dokapitalizaciju Atlas banke, da se banke spoje i ponište kapital Atlas banke”, tvrdi Knežević.

On je rekao da je Đukanović zaboravio kada je za spašavanje Prve banke “jedan milion vrtio bezbroj puta”.

“Ja sam mu iznosio rizičnu aktivu na Kipar kako bi očistio plasmane banke i prikazao bolje stanje kod regulatora. To dobro znaju Oleg Obradović i Milan Perović, koji su tada bili na čelu Prve banke”, rekao je Knežević.

Cilj Đukanovića je, kako je naveo, da otme imovinu Atlas grupe, kako bi “prva familija kontrolisala baš sve u Crnoj Gori”.

“Zato je i do detalja upoznat sa firmom Kaspia, koju je pomenuo desetak puta u toku emisije, kao i nepostojeću garanciju i namješteni sudski spor. U slučaju spora po ugovoru trebalo je da bude nadležna arbitraža u Londonu, ali je hobotnica preko Privrednog suda i Blaža Jovanića donijela odluku na štetu Atlas banke i ekspresno prebacila 15,2 miliona na Prvu banku”, kazao je Knežević.

On je pozvao Đukanovića da kaže na koji način je otvoren račun Kaspie u Prvoj banci i gdje je dalje transferisao novac.

Knežević je rekao i da Đukanović ne govori istinu kada je u pitanju kredit kod Pireus banke u Londonu, jer tvrdi da ga je dobio na svoj ugled.

“To govori pokušavajući da se izvuče, jer je upetljao biznismene Duška Bana i Željka Mihailovićava u nešto u šta nije trebao. Sada bi da ih zaštiti od sudskog procesa u Londonu koji slijedi”, zaključio je Knežević.

Najčitanije