fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐukanović: Crna Gora može da servisira kineski kredit

Đukanović: Crna Gora može da servisira kineski kredit

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora može da servisira kredit potpisan sa kineskom Exim bankom u vezi sa izgradnjom prioritetne dionice auto-puta, saopštio je predsjednik Milo Đukanović i dodao da se oko toga pravi lažna predstava i drama.

“Nije riječ o opasnosti koja se nadvila nad Crnom Gorom, niti neodrživosti javnih finansija. To govore ljudi koji imaju lošu namjeru, a ostavljaju nam razlog da sumnjamo da li žele dobro Crnoj Gori”, rekao je Đukanović na godišnjoj konferenciji za novinare održanoj na Cetinju.

On je kazao da je bio iznenađen onim što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao u Evropskom parlamentu (EP).

“Mislim da je riječ o pripremi nekog potencijalnog aranžmana preuzimanja kineskog kredita od nekih drugih zemalja. Mislim da se zbog toga napravila ona dramaturgija u EP”, rekao je Đukanović.

On je naveo da o tom kreditu nijesu odlučili nepromišljeno, već su odabrali, ne za nijansu, nego za nekoliko kategorija najpovoljniju ponudu za Crnu Goru.

„Još nije stiglo vrijeme otplate anuiteta. Ministarstvo finansija je tokom aprila obavijestilo da je period raspoloživosti tog kredita produžen od Exim banke, koji je sada do kraja naredne godine, nakon čega će kreditor dati svoj konkretan plan anuiteta“, rekao je Đukanović.

On je naveo da će se od 2023. godine, kako pretpostavlja, u 28 jednakih anuiteta tokom 14 godina otplaćivati taj kredit.

„Došli smo do zaključka da Crna Gora bez ikakvog problema može da servisira to kreditno opterećenje, odnosno da se 70 odsto godišnjeg anuiteta može servirisati od putarine, tako da ostaje da se sevisira 20 do 22 miliona EUR godišnje. Da li to može da predstavlja problem bilo kojoj državi, ukoliko znamo da je samo kapitalni budžet bio 270 miliona u prethodnom periodu“, pitao je Đukanović.

On je, govoreći o Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), kazao da su dali garancije da bi sačuvali aluminijumsku industriju.

“Nema ozbiljne industrije koju sve nacionalne vlade u tom periodu nijesu pomogle s milijardama državne pomoći. U toj situaciji se novi vlasnik KAP-a obratio za pomoć i bilo je riječi o 135 miliona garancija”, rekao je Đukanović.

Vlada je, kako je dodao, došla do zaključka da je to pametno uraditi, a sve što se desilo kasnije pokazalo je koliko je to bilo pametno.

Đukanović smatra da je taj potez donio višestruke koristi državi.

On je kazao i da je postupanje u slučaju KAP bilo ne samo zakonito, nego je donijelo višestruke benefite.

Đukanović je rekao da tezu o sprženoj zemlji plasiraju oni koji imaju spržen um.

“Vladajuća većina govori da nije održiv ekonomski sistem i to se radi iz dvije pobude – želi se pribaviti alibi za neučinkovitosti politike nove vlade. Teza je da su prethodnici ostavili teško naslijeđe koje ograničava politiku koju vodimo, a u stvari su njihovi dometi minimalni i riječ je o nekompetentnosti i o nedobronamjernosti prema državnim interesima”, naveo je Đukanović.

On smatra da je opasniji motiv taj da ukoliko se želi pričom o “sprženoj ekonomiji” spaliti vlastita vizija.

“Oni koji govore o sprženoj ekonomiji govore o svom sprženom umu i namjeri da bace Crnu Goru na koljena, da bi je takvu isporučili onima koji je vrebaju kao svoj plijen”, smatra Đukanović.

On je, govoreći o investitorima, kazao je da su i ranije imali nerazumijevanja oko realizacije nekih razvojnih projekata.

“Uspjeli smo da tada najmoćnijeg investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) obeshrabrimo da napusti projekat Kraljičina plaža. Pitanje je samo imamo li viziju da se odupremo tradicionalnoj crnogorskoj autodestrukciji koja je uvijek osporavala razvojne projekte”, rekao je Đukanović.

On je poručio da ako bi kompanija Aman napustila Crnu Goru, to bi bila katastrofa.

“To je prestižni brend za turizam čitavog svijeta. Oni koji primjenjuju nasilje u Miločeru ne rade to prema investitoru, već oni ratuju s Crnom Gorom. Oni se bune što je morsko dobro državna imovina i da oni treba da odlučuju o tome zato što su tu rođeni”, zaključio je Đukanović.

Najčitanije