fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržavni dug na kraju septembra 3,66 milijardi EUR

Državni dug na kraju septembra 3,66 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,66 milijardi EUR ili 79,45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštili su iz Ministarstva finansija.

Ukupan državni dug je sa depozitima bio 3,39 milijardi EUR ili 73,55 odsto BDP-a.

„Spoljni dug je iznosio 3,09 milijardi EUR, odnosno 67,06 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 570,5 miliona EUR, odnosno 12,38 odsto BDP-a. Depoziti na kraju trećeg kvartala iznosili su 271,79 miliona EUR uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 5,9 odsto BDP-a“, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Kako se dodaje, u trećem kvartalu povučena su sredstva u iznosu od 32,65 miliona EUR za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Od tog iznosa, za projekat finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Smokovac-Mateševo, iz kredita sa kineskom Exim bankom, povučen je iznos od 12,48 miliona USD odnosno 10,67 miliona EUR.

“Za ostale infrastrukturne projekte, za potrebe izgradnje puteva, vodosnabdijevanja, energetske efikasnosti, socijalnog stanovanja, razvoja poljoprivrede, nabavku vojne opreme i slično, povučen je iznos od 21,98 miliona EUR”, precizira se u dokumentu.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su u trećem kvartalu zaključeni kreditni aranžmani sa ino i domaćim kreditorima.

Kada su u pitanju ino kreditori, zaključen je aranžman sa Evropskom investicionom bankom (EIB), za finansiranje projekta Program rekonstrukcije magistralnih puteva, u iznosu od 40 miliona EUR. Potpisan je i aranžman sa Agencijom za razvoj izvoza Kanade (EDC), za nabavku dva helikoptera Bell 505, a ugovorom o kreditu definisano je da ukupan aranžman iznosi tri miliona EUR.

Kada su u pitanju domaći kreditori, aranžmani su zaključeni sa Erste bankom, i to u iznosu od pet miliona EUR za potrebe budžeta i u iznosu od 25 miliona EUR, za potrebe realizacije kapitalnih projekata Uprave javnih radova.

Iz Ministarstva su naveli da je tokom trećeg kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 61,17 miliona EUR, od čega se 40,53 miliona EUR odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 20,64 miliona EUR.

“U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 11,08 miliona EUR”, zaključuje se u dokumentu

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...