fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDržavni dug na kraju juna 3,66 milijardi EUR

Državni dug na kraju juna 3,66 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju juna iznosio je 3,66 milijardi EUR ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštili su iz Ministarstva finansija.

Ukupan državni dug je sa depozitima bio 3,28 milijardi EUR ili 71,3 odsto BDP-a. U odnosu na kraj marta državni dug je uvećan 321 milion EUR, prenosi Dan.

„Spoljni dug je iznosio 3,1 milijardu EUR, odnosno 67,4 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 559,4 miliona EUR, odnosno 12,14 odsto BDP-a. Depoziti na kraju drugog kvartala iznosili su 379,62 miliona EUR uključujući 38,477 unci zlata ili 8,24 odsto BDP-a“, rekli su iz Ministarstva.

Izvještaj o javnom dugu objavljuje se jednom godišnje, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, dok se izvještaj o državnom dugu objavljuje kvartalno.

Iz Ministarstva su najavili da će izvještaj o državnom dugu za drugi kvartal biti objavljen u narednih nekoliko dana.

Iz tog Vladinog resora su naveli da su u ovoj godini do sada zaključili kreditne aranžmane u iznosu od preko 480 miliona EUR.

Vlada je u ovoj godini, za potrebe finansiranja budžeta, prema podacima Ministarstva finansija zaključila aranžmane sa sindikatom banaka (OTP, Credit Suisse, Crnogorska komercijalna i Societe Generale), uz garanciju Svjetske banke, u iznosu od 250 miliona EUR, sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu od 74,3 miliona EUR, kroz program Instrumenta za brzo finansiranje (RFI), sa Evropskom komisijom, u okviru programa makrofinansijske pomoći Crnoj Gori, u iznosu od 60 miliona.

Zaključen je aranžman i sa Erste bankom Podgorica u iznosu od pet miliona EUR.

U toku ove godine za projekat finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa iz kredita sa kineskom Exim bankom, do kraja avgusta, povučen je iznos od 21,6 miliona USD, odnosno 18,14 miliona EUR.

Za ostale infrastrukturne i razvojne projekte, za potrebe izgradnje puteva, vodosnabdijevanja, energetske efikasnosti, socijalnog stanovanja i razvoja poljoprivrede tokom ove godine povučen je iznos od 43,41 milion EUR.

Pored toga, u toku ove godine zaključeni su dugoročni kreditni aranžmani sa domaćim bankama za potrebe finansiranja kapitalnih projekata Uprave javnih radova, sa NLB bankom u iznosu od deset miliona EUR, Кomercijalnom od pet miliona i Erste bankom od 25 miliona EUR.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...