fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava pokrenula prinudnu naplatu kod šest firmi

Država pokrenula prinudnu naplatu kod šest firmi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država je pokrenula prinudnu naplatu kod šest firmi korisnika kredita iz Abu Dabi fonda, koje ne vraćaju dugove, a čije ukupne obaveze iznose 19,2 miliona USD, odnosno oko 16 miliona EUR.

Tolika je moguća šteta po državu, koja je dala garanciju, ukoliko Zaštitnik državnih imovinsko-pravnih intresa ne uspije da je umanji pronudnom naplatom, pokazuju podaci koje su Vijesti dobile na osnovu zahtjeva od Investiciono razvojnog fonda (IRF).

Kredit nijesu vraćali Vektra Jakić, biznismena Dragana Brkovića, koja je dužna 3,81 milion USD, IM Gradina iz Rožaja, Damira Škrijelja, koja duguje 3,66 miliona, Eko-Per iz Šavnika, Ljuba Perišića, sa dugom od 2,93 miliona, HM Durmiror Vladimira Kujundžića i Save Grbovića, koji duguje 2,43 miliona, Milkraft Leche Dragana Burića sa dugom od 3,23 miliona i Amanda iz Tuzi Veselja Ujkića, koja duguje 3,17 miliona USD.

Tim firmama blokirani su računi i stavljena zaloga na imovinu, ali je pitanje da li one uopšte posluju i da li založena imovina vrijedi preostali iznos duga. Zbog toga je vjerovatno da će država pretrpjeti značajnu višemilionsku štetu, jer je tim preduzećima bila žirant.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje tu aferu, a prije desetak dana je saslušan bivši minisar poljoprivrede, Petar Ivanović, bivši direktor IRF-a, Zoran Vukčević, kao i više vlasnika ili direktora tih firmi.

Sumnja se u zloupotrebu službenog položaja, odnosno da su firme koje ne ispunjavaju uslove dobile kredite bez valjanog zaloga, čime im je omogućeno sticanje koristi na štetu države.

Najčitanije