fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava oštećena 50 miliona EUR

Država oštećena 50 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država je oštećena oko 50 miliona EUR zbog nepoštovanja ugovora o prodaji nekadašnjeg Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka biznismenu Draganu Brkoviću, utvrdilo je Specijalno državno tužilaštvo (SDT), pišu Vijesti.

„Sagledane su sve činjenice i okolnosti bitne za donošenje odluke, koja će biti najvjerovatnije u narednih nekoliko dana“, kazao je sagovornik lista iz SDT-a.

HTP Boku je prije 14 godina kupila Brkovićeva kompanija Vektra Montenegro, kao prvorangirani ponuđač na tenderu za prodaju 59,4 odsto državnih akcija.

Većinski udio koštao je 22 miliona EUR, a novi vlasnik se obavezao da će u naredne tri godine u razvoj preduzeća investirati 50 miliona EUR, najavljujući još 14 miliona EUR investicija.

Oni su položili bankarsku garanciju od 2,5 miliona EUR i mjenicu na deset miliona.

Brkovićeva kompanija se tada obavezala da ulaže 100 hiljada EUR godišnje u razvoj sporta u Herceg Novom, a isto toliko u izgradnju i unapređenje komunalne infrastrukture.

Neposredno uoči potpisivanja ugovora, Brković je od mađarskih kompanija kupio udio od 33 odsto HTP Boka, što mu je sa akcijama koje je kupio od države omogućilo da u tom preduzeću ostvari kontrolu sa oko 92 odsto vlasništva.

Najčitanije