fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava da stimuliše preduzetnike da izbjegnu otpuštanja

Država da stimuliše preduzetnike da izbjegnu otpuštanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država mora da učini sve kako bi stimulisala preduzetnike da zadrže zaposlene i izbjegnu njihovo otpuštanje, poručili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

„U tom smislu, treba se ugledati na Španiju koja je zabranila trajno otpuštanje radnika i poslodavcima na raspolaganje stavila samo mogućnost privremenog raskida ugovora o radu“, kazali su iz SNP-a.

Oni smatraju da su mjere pomoći neophodne kako bi građani i preduzetnici uspjeli da prebrode najteži period krize i da nakon njenog okončanja ponovo stanu na noge i nastave da rade.

„U tom smislu, uloga države je od presudnog značaja“, poručili su iz SNP-a.

Iz te partije su kazali da građani i preduzeća u Crnoj Gori čekaju mjere koje je Vlada obećala, a koje bi trebalo da olakšaju njihov položaj, pogoršan izbijanjem pandemije korona virusa.

SNP je, kako su podsjetili, već predložio niz mjera koje bi Vlada mogla da usvoji u cilju olakšavanja teške pozicije građana.

„To su, prije svega, smanjivanje ili odlaganje plaćanja računa za struju, vodu i smeće, pomoć najugroženijim slojevima stanovništva, otvaranje humanitarnog broja putem kojeg bi se skupljala pomoć za najsiromašnije građane, pružanje pomoći turističkim poslenicima, ugostiteljima, hotelijerima, taksistima, frizerima, šminkerima i ostalim ugroženim profesijama“, naveli su iz SNP-a.

Oni smatraju da elektrodistribucija mora pokazati dodatan senzibilitet prema brojnim nezaposlenim građanima i onima bez ikakvih primanja, te izbjegavati isključenje električne energije.

„Bilo bi korisno i kada bi Telekom donio odluku o smanjenju računa za telefon i internet, s obzirom na to da građani u danima izolacije imaju pojačanu potrebu za korišćenjem tih usluga“, rekli su iz SNP-a.

Oni su podsjetili da su neke države, poput susjedne Srbije, već donijele paket pomoć u iznosu od preko pet milijardi EUR namijenjen privredi, kao i odluku da se svakom punoljetnom građaninu dodijeli pomoć u iznosu od 100 EUR.

„O načinu na koji se prema najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata odnose ozbiljne države dovoljno je navesti podatak da je Njemačka samo za kreativni i kulturni sektor spremila program hitne i sveobuhvatne pomoći u iznosu od zapanjujućih 50 milijardi EUR“, kazali su predstavnici SNP-a.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...