fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDRI jedan od značajnih mehanizama parlamentarne kontrole

DRI jedan od značajnih mehanizama parlamentarne kontrole

Pržno, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska institucija (DRI) predstavlja značajan mehanizam parlamentarne kontrole nad izvršnom vlašću i veoma je važno da pruža podršku parlamentu, ne ugrožavajući svoju nezavisnu funkciju, ocijenjeno je na konferenciji Rad sa parlamentima u cilju jačanja uticaja revizije.

Predsjednik Senata DRI, Milan Dabović, kazao je da je DRI svojim djelovanjem učinila da je Skupština prepozna kao partnera i nezaobilaznu institucionalnu pretpostavku i podršku prilikom razmatranja i usvajanja ključnih dokumenata Vlade iz oblasti javnih finansija.

„DRI predstavlja jedan od značajnih mehanizama parlamentarne kontrole nad izvršnom vlašću“, rekao je Dabović na konferenciji koju je oganizovala DRI u saradnji sa SIGMA-om u Pržnu.

Dabović je naveo da je suštinska reforma javnih finansija u Crnoj Gori uslijedila nakon donošenja organskog Zakona o budžetu i uspostavljanja državnog trezora sa centralizovanim upravljanjem fiskalnim sistemom, prenosi PR centar.

Time je, kako je dodao, omogućeno efikasnije upravljanje javnim finansijama i uspostavljanje fiskalne discipline u trošenju javnih sredstava.

“Već u početnim koracima reformisanja fiskalnog sistema ukazala se potreba za uspostavljanjem eksterne revizije javnog sektora, kao parlamentarnog mehanizma koji bi doprinio boljem razumijevanju finansijskih iskaza Vlade, potvrdio njihovu valjanost i na objektivnoj, stručnoj i nepristrasnoj osnovi, kroz kritički osvrt, omogućio da parlament sagleda sve nedostatke u funkcionisanju sistema i da svojim djelovanjem pomogne u daljem jačanju fiskalne discipline“, objasnio je Dabović.

Preporuke vrhovnih revizorskih institucija, kako je kazao, moraju biti jasne i nedvosmislene, a nepravilnosti utvrđene u postupku revizije moraju biti potkrijepljene pouzdanim dokazima.

„Javnost postavlja sve veća očekivanja pred vrhovne revizorske institucije i parlament, zahtijevajući konkretne rezultate i efekte kontrole. Pored parlamentarne rasprave u radnim tijelima Skupštine i plenarnog zasijedanja, jedan od načina ostvarivanja parlamentarne kontrole jeste održavanje javnih kontrolnih saslušanja, povodom izvještaja o reviziji, kojima se dodatno preispituje odgovornost subjekata revizije u vezi nalaza vrhovnih revizorskih institucija“, objasnio je Dabović.

Izvještaji o reviziji mogu, kako je kazao, koristiti parlamentu za uvođenje sistemskih preporuka u oblastima, koje su ocijenjene kao najviše rizične, a imaće uticaj na unapređenje cjelokupnog sistema javnih finansija.

„Kako bi se najbolje razumjele preporuke i nalazi dati u izvještajima u reviziji, veoma je važno da vrhovne revizorske institucije, ne ugrožavajući svoju nezavisnu funkciju, pružaju podršku parlamentu, na način što će prilikom prezentiranja izvještaja o reviziji istaći revizorske nalaze koji bi mogli imati najveći efekat za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti“, rekao je Dabović.

Elementi koji su bitni za ostvarivanje efektivnih javnih saslušanja su, kako je naveo, pravovremenost održavanja javnih saslušanja nakon dostavljanja izvještaja o reviziji parlamentu, ograničeni resursi parlamentarnih odbora i vrhovnih revizorskih institucija, selektivnost u dostavljanju, kao i razmatranju izvještaja o reviziji.

„Upsjeh našeg uticaja umnogome zavisi od našeg zajedničkog djelovanja, kao i kvalitetne komunikacije i razmjene informacija sa parlamentom. Jedino na taj način možemo jačati naš uticaj i stvoriti dodatne vrijednosti za dobrobit građana“, poručio je Dabović.

Potpredsjednik Skupštine, Branimir Gvozdenović, kazao je da je Crna Gora kao veoma otvorena država, koja treba da koristi najbolju evropsku praksu, ohrabrena sa progresom koji je ostvaren u DRI.

„DRI ne radi samo monitoring na kvalitetan i efikasan način, nego je to jedna od rijetkih institucija, koja želi da poveća efikasnost i transparentnost drugih institucija. O tome se mnogo ne priča, ali kada se pažljivo pogledaju te preporuke i ogroman trud koji revizori realizuju, zna se da je to na dobrobit svake institucije“, naveo je Gvozdenović.

On je rekao da je pogled sa strane jako važan i dodao da u početku nije bilo lako izgraditi autoritet institucije.

On nje kazao da je u parlamentu dosta urađeno, ali da može još više.

„Moramo da radimo sa opozicijom, da im pomognemo da budu vrjedniji i da se bave suštinom. Treba da u dobrom dijalogu i komunikaciji, na osnovu ozbiljnih preporuka idemo naprijed, jer to je osnovna stvar“, kazao je Gvozdenović.

Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, naveo je u pismu da uspješna saradnja parlamenta i DRI može na najbolji način svjedočiti o ulozi tih institucija u osiguravanju dobrog upravljanja i promovisanja transparentnosti i odgovornosti u javnom sektoru.

„Naš zajednički cilj je ostvarivanje djelotvorne budžetske kontrole i promovisanje odgovornosti transparentnosti i dobrog rukovođenja u oblasti javnih finansija, u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima“, poručio je Brajović.

Šef Programa SIGMA, Gregor Virant, rekao je da SIGMA već 27 godina podržava politiku proširenja Evropske unije (EU) u oblasti reformi javne uprave i zemlje potencijalne kandidate.

„Posebno se ponosimo principima javne uprave, koji daju dobar okvir za javne politike i standarde, koji svima pomažu da razumiju šta predstavlja dobra javna uprava, a takođe predstavljaju dobar okvir za mjerenje i procjenu, koji nam omogućava da procijenimo uspjeh u napredovanju reformi javne uprave u zemljama sa kojima sarađujemo“, kazao je Virant.

On je rekao da reforma javne uprave ima nekoliko stubova, a jedan od njih je upravljanje javnim finansijama, a tu bitno mjesto imaju eksterna i interna revizija, kao i rad državnih revizorskih institucija.

„Vi zajedno sa parlamentima pozivate Vladu na odgovornost zbog upotrebe javnih sredstava, transparentnosti, zakonitosti, djelotvornosti i efikasnosti korišćenja javnih sredstava“, dodao je Virant.

Dvodnevna konferencija je organizovana u okviru Mreže vrhovnih revizorskih institucija država kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje EU uz podršku SIGMA-e.

Najčitanije