fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDRI dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje

DRI dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska institucija (DRI) je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu i negativno na pravilnost.

Kolegijum DRI, kojim je rukovodio predsjednik Senata Milan Dabović, uradio je finansijsku i reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

“Finansijskom revizijom Predloga zakona o završnom računu prošlogodišnjeg budžeta su utvrđene manje nepravilnosti, koje nijesu materijalno značajne u odnosu na postavljene kriterijume za finansijsku reviziju”, navodi se u saopštenju.

Gotovinski deficit iskazan u Predlogu zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu iznosi 143,28 miliona EUR, dok je revizijom utvrđeno da ostale prihode treba uvećati u neto iznosu od 528,52 hiljade EUR, za isti iznos smanjiti primitke od prodaje imovine i korigovati gotovinski deficit, tako da iznosi 142,76 miliona EUR.

“Modifikovani gotovinski deficit se koriguje na iznos 143,96 miliona EUR. Na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u postupku revizije, nadležni Kolegijum je izrazio pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje”, rekli su iz DRI.

Revizijom pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu utvrđeno je da potrošačke jedinice nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori.

“U skladu sa tim i na osnovu odluke Senata o izražavanju mišljenja na reviziju pravilnosti izvještaja o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu od 9. oktobra, koja je obavezujuća za članove Kolegijuma, nadležni Kolegijum izražava negativno mišljenje”, navodi se u saopštenju.

DRI je obavila kontrolu realizacije preporuka datih u Izvještaju DRI o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

“Na osnovu nalaza utvrđenih revizijom Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu i informacije o realizaciji Akcionog plana za implementaciju preporuka DRI na kraju drugog kvartala, DRI je utvrdila da je realizovano sedam, djelimično četiri preporuke, dok je u toku realizacija dvije preporuke”, objasnili su iz DRI.

Takođe, nije realizovano sedam preporuka, dok se kod jedne uzdržala od mišljenja.

Najčitanije