fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDrecun: Trpimo skokove cijena jer nemamo svoju proizvodnju

Drecun: Trpimo skokove cijena jer nemamo svoju proizvodnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani u Crnoj Gori su osuđeni da trpe skokove cijena, jer država nema svoju proizvodnju, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

“Ako nemate realni sektor i svoju proizvodnju, osnovne životne namirnice morate da uvozite, a uzozom proizvoda uvozite i inflaciju, tu nema ništa neočekivano”, kazao je Drecun u Jutarnjem programu TVCG.

On je dodao da bi svakog 1. januara mogli da govorimo o poskupljenjima, jer svake godine ima skokova cijena.

Drecun program Evropa sad vidi kao dobar amortizer inflacije ali, kako smatra, u realnom iznosu on premašuje iznose inflacije, koji mogu da dovedu do umanjenja realne zarade, prenosi portal RTCG.

“Pa neće biti efektivno 100 EUR, nego 85 ili 90 EUR, jer će deset odsto ‘pojesti’ inflacija. Ali bolje i ovako nego što je bilo do sada”, tvrdi Drecun.

On je poručio da vjeruje u program Evropa sad.

“I sam sam se zalagao za takvu najnižu cijenu rada. Mi smo majstori za traženje rupa u zakonu, ali nadam se da će Vlada naći način da to spriječi”, kazao je Drecun.

O tome koliko Evropa sad može amortizovati inflaciju i biti pomoć građanima, Drecun je naveo je taj program najveća pomoć građanima sa nižim primanjima.

“Ako je neko primao 250 EUR sada će primati 450. Dakle ima jedan dobar ‘bafer’ gdje građanin može čak i da se zaduži kod banaka”, rekao je Drecun.

On je ocijenio da su banke likvidne, ali da se ponašaju inertno. Drecun smatra da bi Centralna banka (CBCG) morala da se uključi.

Ono što ga hrabri je najava ministra finansija socijalnog staranja, Milojka Spajića, koji je kazao da je na redu jačanje realnog sektora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije