fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDrecun: Ne postoji politička volja da se utiče na inflaciju

Drecun: Ne postoji politička volja da se utiče na inflaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori ne postoji politička volja da se utiče na inflaciju, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun i dodao da za izlazak iz trenutne situacije treba iskoristiti potencijale koje zemlja ima u poljoprivredi.

Drecun je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na Javnom servisu ocijenio da trenutno imamo uvezenu inflaciju.

“Ne možemo uticati na nju, jer je naša ekonomija uvozno zavisna. Kada uvozite, uvozite i inflaciju”, objasnio je Drecun.

Na pitanje koliko u ovom trenutku ima političke snage, volje i moći da se utiče na inflaciju, Drecun je odgovorio da ona ne postoji, prenosi portal RTCG.

“Politička volja postoji za sve, osim za probleme građana”, poručio je Drecun.

On smatra da je inflacije dobrim dijelom i politički problem, mada, kako dodaje, postoje i određeni ekonomski razlozi.

“Recimo, u vrijeme korone ljudi su štedjeli, bila je manja tražnja. Sada je tražnja veća i primjetan je rast lične potrošnje, što govori da je i tražnja uticala na rast cijena”, kazao je Drecun.

To što je preko 40 odsto primarne emisije dolara odštampano u posljednje dvije do tri godine, po Drecunu je u najvećem dijelu politički fenomen.

“Ova inflacija je projektovana od političkih moćnika, kako bi došlo do uspostavljanja novog finansijskog svjetskog poretka”, tvrdi Drecun.

Prema njegovim riječima, sada je teško išta predvidjeti, ali do stabilizacije može doći jedino rastom realne ekonomije.

“Najprije eksploatacijom naših potencijala, prvenstveno u poljoprivredi, da pojačamo izvoz, da što više hrane sami proizvodimo. To je moguće i vrlo lako, a zašto to ne radimo je zbog nedostatka političke volje, jer je nama poljoprivreda proglašena kao prevaziđena kategorija stvaranja bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, saopštio je Drecun.

On je naveo i da je u ekspozeu mandatara Dritana Abazovića, turizam okosnica razvoja ekonomije Crne Gore, što smatra pogrešnim.

“Po meni, okosnica razvoja mora da bude realna ekonomija, a ne usluga, jer ako se oslonite na uslugu mnogo zavisite od spoljašnjeg svijeta”, kazao je Drecun.

On je dodao i da je inflacija u svijetu znatno viša nego se to predstavlja.

“Moguće je da neko sa vrha svjetske politike želi takav period, kako bi kasnije došlo do stabilizacije. Ja sam u saznanjima da će u narednoj godini doći do smirivanja finansijskog tržišta. Hoće li to biti afirmacija kriptovaluta, micanje dolara kao svjetske valute, vidjećemo”, naveo je Drecun.

Na pitanje ima li prostora za optimizam, Drecun je odgovorio da ipak ima, jer stanje koje dugo traje ne odgovara ni onima koji ga kreiraju.

“Doći će to vrijeme, ali nas kao planetu čeka jedan težak period”, zaključio je Drecun.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije