fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDPS: Nova vlast zanemaruje penzionere

DPS: Nova vlast zanemaruje penzionere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova vlast zanemaruje penzionere i lišava ih svih modaliteta pomoći, saopštili su iz Komisije za brigu i unapređenje kvaliteta života starije populacije Demokratske partije socijalista (DPS).

Oni su kazali da u kontekstu ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja Crne Gore, izuzetno važno mjesto pripada i korpusu socijalne politike.

“Ono što posebno karakteriše kretanja i odnose na ovom planu, u posljednih oko 15 mjeseci, odnosi se na neprihvatljive, nazadne i retrogradne politike aktuelnog vladajućeg režima. Umjesto da i u ovoj, kao i u svim drugim oblastima, nastave sa sprovođenjem ranije usvojenih, na demokratskoj osnovi, normativnih akata i njihovim mogućim unaprijeđenjem, Vlada i resorno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja opredijelili su se za urušavanje temeljnih vrijednosti socijalne politike”, navodi se u saopštenju Komisije.

Takva politika, kako su kazali, izazvala je teške posljedice u sferi zapošljavanja, zdravstva, kadrovske i socijalne politike.

“Crna Gora i njena Vlada bile su prepoznate u regionu i šire po strategijama i mjerama za poboljšanje životnog standarda korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja”, rekli su iz DPS-a.

Oni smatraju da je nužno istaknuti dostignuća prethodnih vlada, i ukupno države, na očuvanju i unapređenju društvenog i materijalnog položaja penzionerske populacije, što se najbolje ogleda kroz dugogodišnju realizaciju socijalnog programa.

“U tome svakako prednjače subvencioniranje odmora i oporavka penzionera, sufinansiranje stambene izgradnje, nabavke zimnice, rad klubova penzionera, dodjele jednokratnih pomoći. Takođe, sklopljeno je više stotina ugovora o poslovnoj saradnji sa bankama, mikrokreditnim finansijskim institucijama i drugim subjektima za nabavku robe i usluga pod povoljnim uslovima”, podsjetili su iz DPS-a.

Za realizaciju mjera i aktivnosti koje su u nadležnosti Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) iz budžeta Fonda u posljednje četiri godine, zaključno sa prošlom godinom, izdvojena su sredstva u visini od 10,19 miliona EUR.

“Budžetom Fonda za ovu godinu u tu svrhu planirana su sredstva u visini od 4,32 miliona EUR, što čini 0,95 odsto od ukupno planiranog budžeta”, precizira se u saopštenju.

Iz DPS-a su naveli da je, praveći paralelu sa tekućom godinom, kada je došlo do promjena na čelu Fonda, kao i sastavu Upravnog odbora, ova vrsta davanja maltene zaustavljena iz političkih razloga, kao vid kažnjavanja penzionerske organizacije, a indirektno i penzionera, lišavajući ih svih modaliteta pomoći.

“Posebno je indikativno zaustavljanje stambene izgradnje za socijalno najugroženije korisnike penzija, koju aktivnost je Fond PIO sprovodio u saradnji sa Savezom udruženja penzionera, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i jedinicama lokalne samouprave”, dodaje se u saopštenju.

Za te namjene je u periodu od 2017. do prošle godine izdvojeno 4,97 miliona EUR ili godišnje po oko 1,24 miliona EUR.

Rezultat navedenih aktivnosti je, kako su kazali, 510 izgrađenih i useljenih stambenih jedinica, kao i oko deset planiranih projekata, čija je realizacija zaustavljena.

“Iz svega iznijetog više je nego jasno da je, ako postojeća garnitura nastavi sa ovakvom krajnje neprihvatljivom politikom u socijalnoj sferi, odnosno ukoliko ne dođe do snažnog zaokreta koji bi neminovno morao biti utemeljen na agendi DPS-a i proevropskih snaga, realno očekivati da može doći ne samo do povećanja negativnih tendencija, nego i do sloma ukupnog sistema socijalne politike”, upozorili su iz DPS-a.

Oni su zaključili da je za nužne promjene politike vladajuće garniture neophodno organizovanije i efikasnije angažovanje ne samo opozicionih stranaka, nego i ostalih društvenih struktura.

“U prvom redu Saveza udruženja penzionera Crne Gore ali i civilnog sektora, jer se jedino na taj način može zaustaviti negativan trend u ovoj oblasti i dalje siromašenje sve većeg broja penzionera”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rad SDT-a karakterišu selektivnost, netransparentnost i revanšizam

Podgorica, (MINA) – Funkcionisanje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u posljednje vrijeme karakterišu revanšizam, selektivnost...