fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDPS: Milatovićeva turistička računica netačna

DPS: Milatovićeva turistička računica netačna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović je, prema podacima koje je dobio od Nacionalne turističke organizacije (NTO), opet napravio svoju računicu koja ne daje tačne rezultate o trenutnom broju turista u Crnoj Gori, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

„Shodno ministrovoj računici po kojoj sada u Crnoj Gori boravi 80 odsto turista u odnosu na 2019. godinu, dolazimo do podatka da je te godine boravilo u istom periodu 112,5 hiljada turista“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Kako su naveli, participacija pojedinih gradova u ukupnom turističkom prometu u Crnoj Gori je Budva oko 45 odsto, Herceg Novi 17,2 odsto, Ulcinj 12,4 odsto, Bar 11,5 odsto, Tivat i Kotor po 3,5 odsto, Kolašin i Žabljak po jedan odsto, a svi ostali zajedno pet odsto od ukupnog broja dolazaka u Crnu Goru.

„Primjenom procenata ostvarenja turističkog prometa koje je ministar na svom Twitter nalogu naveo, da je Budva na 76 odsto od turističkog prometa iz 2019. godine, Kotor 94 odsto, Tivat 90 odsto, Ulcinj 82 odsto, Herceg Novi 80 odsto, Bar 58 odsto, Žabljak 65 odsto, a Kolašin 30 odsto više u odnosu na 2019, jasno je da je 90 hiljada nedostižan broj turista“, dodali su iz DPS-a.

Oni tvrde da su, osim matematičkog računa, Mialtovića demantovale i izjave direktora lokalnih turističkih organizacija.

U Budvi, prema izjavi direktorice lokalne Turističke organzacije (TO), boravi oko 37,5 hiljada turista, odnosno 79 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok, kako navode iz DPS-a, Milatovićev tvit kaže 76 odsto.

Iz DPS-a su kazali da u Herceg Novom boravi 18,22 hiljade turista, odnosno 69 odsto turističkog prometa iz 2019, dok Milatović navodi 80 odsto. U Tivtu boravi 5,9 hiljada gostiju, što je prema izjavi direktorice lokalne TO 82 odsto prometa u odnosu na 2019, a Milatović navodi 90 odsto.

„I pored namiještanja podataka i saopštavanja vrijednosti koje su od šest odsto do čak deset odsto više u odnosu na saopštenja direktora u lokalnim turističkim organizacijama u opštinama, još ne može da dosegne cifru 80 odsto turističkog prometa u odnosu na 2019“, saopštili su iz DPS-a.

Oni su poručili da Milatoviću neće pomoći friziranje podataka, kada se, kako su naveli, bude suočio sa prihodima iz te grane privrede i shvatio da je populistički odnos, ukidanje avio-destinacija i rastjerivanje visokoplatežnih gostiju veliku štetu nanijelo budžetu Crne Gore i standardu građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije