fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDozvoliti aerodromima da riješe svoje legitimne finansijske zahtjeve

Dozvoliti aerodromima da riješe svoje legitimne finansijske zahtjeve

Rim, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropski aerodromi se još oporavljaju od neviđenog kolapsa prihoda izazvanog pandemijom, što je rezultiralo istorijskim gubicima od preko 20 milijardi EUR u posljednje dvije godine što je ekonomski šok za svaku industriju, smatra generalni direktor ACI EUROPE, Olivier Jankovec.

“S obzirom na to da su vlade uglavnom fokusirale svoju finansijsku podršku na avio-kompanije i da su mogućnosti smanjenja troškova gotovo iscrpljene, evropski aerodromi nijesu imali drugu opciju osim da gomilaju dugove, što je rezultiralo povećanjem ukupnog duga i obaveza aerodroma za ogromnih 60 milijardi EUR u poređenju sa periodom prije pandemije”, naveo je Jankovec na 32. kongresu i Generalnoj skupštini koja se održava u Rimu.

Sveukupno gledano, kako je rekao, obim putnika ostaje ispod nivoa iz 2019. godine za većinu aerodroma, pri čemu potražnja ima tendenciju da bude koncentrisana na periode špica.

“Ovo ne samo da je značajan problem u kontekstu akutnog nedostatka osoblja, već i povećava troškove uz nagle odlive gotovine”, naveo je Jankovec.

On je objasnio da u isto vrijeme povećana konkurencija na aerodromima pogoršava, kako je opisao, nemilosrdne pritiske avio-kompanija na naknade za korisnike aerodroma.

“Pri tome, regulatori i dalje prečesto slušaju avio-kompanije umjesto da dozvole aerodromima da riješe svoje legitimne i proporcionalne finansijske zahtjeve”, podsjetio je Jankovec.

U tom kontekstu, kako je rekao, vraćanje zarada na nivo prije pandemije biće izazov.

“U kombinaciji sa servisiranjem duga, ne može se pobjeći od činjenice da se aerodromi suočavaju sa investicionom krizom. Smanjenje kapitalnih izdataka sa evropskih aerodroma u protekle dvije godine iznosilo je sedam milijardi EUR – s tim što će doći još više jer inflatorni pritisci samo pogoršavaju situaciju”, kazao je Jankovec.

Inflacija je počela snažno da pogađa aerodrome, povećavajući njihove operativne troškove – posebno za troškove osoblja i energije, koji zajedno iznose u prosjeku 45 odsto operativnih troškova aerodroma.

Evropskim aerodromima, kako je naveo, je potrebno oko 360 milijardi EUR kapitalnih izdataka u narednih 20 godina.

“Ali, inflacija je takođe počela da utiče na investicione odluke, pošto naglo povećanje cijene materijala i zaliha sada dovodi u pitanje održivost tih investicija”, rekao je Jankovec.

Prema njegovim riječima, nema sumnje da inflatorna spirala u kojoj se sada nalazimo samo pogoršava stvari.

“Aerodromi jednostavno neće moći da vraćaju dug i istovremeno investiraju”, upozorio je Jankovec.

On smatra da će dalja automatizacija i digitalizacija biti od suštinskog značaja, ne samo za povećanje operativne efikasnosti i poboljšanje iskustva putnika, već i za izgradnju veće otpornosti.

Kongresu u Rimu prisustvuju i izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski i zamjenik izvršnog direktora Petar Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...