fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow Jones ojačao

Dow Jones ojačao

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago porastao, dok je S&P 500 blago pao, nakon nesigurnog trgovanja i novih pokazatelja o oštrom usporavanju rasta kineske ekonomije.

Dow Jones je ojačao 0,08 odsto na 32.223 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 odsto na 4.008 bodova, a Nasdaq indeks 1,2 odsto na 11.662 boda, prenosi Hrportfolio.

Snažan skok tih indeksa u petak podstakao je nadu u prekretnicu, stabilnije trgovanje i oporavak cijena dionica nakon što je S&P 500 od januara izgubio oko 16 odsto.

„Nakon snažnog skoka tržišta u petak, ulagači se pitaju je li to održivo. Je li to početak zamaha oporavka s niskih nivoa ili još ima prostora za pad tržišta”, kazao je Ross Mayfield, strateg u kompaniji Baird.

Odgovor na to pitanje treba da se pričeka, ali u ponedjeljak su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji iz Kine.

Promet u trgovini na malo pao je u aprilu oko 11 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je industrijska proizvodnja skliznula gotovo tri odsto.

To pokazuje da se zbog strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa rast oštro usporio. Ipak, podršku tržištu pruža nada u nove podsticajne mjere kineskih vlasti i vijesti da neki gradovi, kao što je Šangaj, najavljuju postupno ukidanje restriktivnih mjera.

Najviše se na tržištu raspravlja o daljem zaoštravanju monetarne politike američke centralne banke.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u 40 godina, Fed je početkom maja povećao kamatne stope 0,5 procentnih bodova, nakon što ih je u martu povisio 0,25 procentnih bodova.

I na idućim sjednicama razmatraće se povećanje kamata od 0,5 procentnih bodova, pa se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najveće svjetske ekonomije, a možda izazvati i recesiju.

U ponedjeljak je objavljeno da je industrijska aktivnost u državi Njujork u maju oštro pala treći put ove godine zbog kolapsa novih narudžbi i isporuka.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i zatvaranja niza kineskih gradova zbog pandemije, što bi moglo dodatno usporiti rast globalne ekonomije.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 odsto na 7.464 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 odsto na 13.964 boda, a pariski CAC 0,23 odsto na 6.347 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije