fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDostojanstveni rad mora biti u centru vladinih aktivnosti

Dostojanstveni rad mora biti u centru vladinih aktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dostojanstveni rad mora biti u centru vladinih aktivnosti na vraćanju ekonomskog rasta i izgradnje nove globalne ekonomije, koja stavlja ljude na prvo mjesto, ocijenio je generalni sekratar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica.

On je povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada, koji se obilježava danas, kazao da su efekti pandemije na zdravlje, zaposlenje, prihode i rodnu ravnopravnost sve nepovoljniji, jer je ekonomska situacija u Crnoj Gori i svijetu ukazivala na veliki disbalans.

„Ne možemo, a da ne navedemo da je postojeći model globalizacije pojačao nekednakost i osjećaj nesigurnosti kod radnika“, naveo je Zarubica u saopštenju.

On je kazao da ove godine, zbog pandemije, nijesu moguća fizička okupljanja kako bi se obilježio Svjetski dan dostojanstvenog rada, ali da, uprkos tome, sindikati imaju intenzivnu komunikaciju putem video sastanaka i sličnih virtuelnih događaja.

„Naravno, ovaj vid komunikacije ne može upotpunosti zamjeniti fizičke sastanke, ali u ovom vremenu je više nego dobrodošao“, rekao je Zarubica.

On je dodao da sindikate više brine primjena informacionih tehnilogija kada je u pitanju rad od kuće.

„Razumijemo da je on neophodan ili čak poželjan u vanrednim okolnostima, kao što je ova, ukoliko nije moguće prilagoditi radni prostor u novonastaloj situaciji, ali iskustva iz svijeta govore da će se posljedice takvog načina organizacije posla, ukoliko se omasovi i precizno ne uredi, tek biti poznati u narednom periodu“, smatra Zarubica.

On je podsjetio da je čovjek, prije svega, socijalno biće.

„S druge strane imamo primjere nepoštovanja radnog vremena, upotrebu tehnologija koje zadiru u privatnost, a da ne govorim o radnicima koji nemaju ni adekvatne stambene prostore, i još treba da ih pretvore u kancelarije“, rekao je Zarubica.

Prema njegovim riječima, mnoge procjene govore da bi taj trend, ukoliko se omasovi, mogao da ima negativne ekonomske efekte za lokalne zajednice.

„Insistiranje na oprezu i zdravstvenoj zaštiti je jedna dimenzija, ali potencijalno povećanje profita uštedom na radnom prostoru je nešto drugo. Svakako, svi moramo pronaći način kako da organizujemo posao u ovim okolnostima“, saopštio je Zarubica.

On je dodao da SSCG, u saradnji sa švedskim sindikatima UtoU i posredstvom regionalne kancelarije MKS iz Sarajeva, počinje sa realizacijom projekta koji se odnosi na bazičnu edukaciju članstva po pitanju sprovođenja mjera zaštite na radnom mjestu i preporukama za bezbjednu organizaciju posla tokom pandemije.

„Ne smijemo zaboraviti da radna mjesta nose različite rizike kada je u pitanju Covid-19, i da to treba urediti kroz odgovarajuće akte“, zaključio je Zarubica.

Najčitanije

Sjutra treća utakmica finala

Podgorica, (MINA) - Odbojkaši Budve i Budućnosti odigraće sjutra treći meč finala plej-ofa EPCG...