fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDostavljanje prijava za projekat Solari 5000+ do kraja januara

Dostavljanje prijava za projekat Solari 5000+ do kraja januara

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Prijave na poziv za učešće u projektu Solari 5000+, koji je Elektroprivreda (EPCG) objavila u ponedjeljak, mogu se dostavljati do kraja januara, saopšteno je iz elektroenergetske kompanije.

EPCG je danas objavila ispravku poziva za učešće u projektu Solari 5000+, vrijednom 70 miliona EUR, u kojoj su objasnili da je rok za dostavljanje prijava kraj januara, a ne 60 dana od objavljivanja poziva, kako je prvobitno bilo navedeno.

Pravo učešća u projektu imaju pojedinci i preduzeća, odnosno vlasnici/suvlasnici individualnih objekata i stanova u zgradama do četiri sprata, koji redovno izmiruju mjesečne račune za utrošenu električnu energiju i otplatu duga.

Objekti, kako je objašnjeno, moraju biti izgrađeni u skladu sa zakonskom regulativom u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata, sa odobrenom priključnom snagom koja, shodno važećem Zakonu o energetici, mora biti jednaka ili veća od snage fotonaponskog sistema koji se planira instalirati.

Objekti moraju imati trofazni priključak na distributivnu mrežu, te krovne površine koje imaju dobar solarni potencijal.

“Pravo učešća imaju i korisnici čiji objekti posjeduju jednu ili više krovnih površina orjentisanih južno, jugostično ili jugozapadno, kao i oni čiji objekti posjeduju ravne krovne površine koje nijesu zasjenčene od susjednih objekata – zgrada ili drveća”, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su poručili da su pozitivni efekti projekta višestruki, kako sa finansijskog, tako i sa aspekta očekivanja međunarodne zajednice, u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.

Budućem korisniku projekta pruža se mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem i otplaćuje ga u jednakim mjesečnim iznosima kroz kreditni aranžman koji obezbjeđuje EPCG, maksimalno na period do deset godina, u visini svog prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju.

Korisnici koji posjeduju obračunsko brojilo sa mjerenjem snage (maksigraf), pored mjesečnog iznosa za otplatu fotonaponskog sistema, zadržavaju obavezu mjesečnog izmirivanja stavke „angažovanje mrežnog kapaciteta“, što će u konačnom mjesečnom iznosu biti u ravni prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju.

EPCG će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti i popust u iznosu od 20 odsto od ugovorene vrijednosti investicije.

Iz EPCG su objasnili da na taj način korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane, koja je kapacitetom predviđena da približno, ili u potpunosti, zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom.

Fotonaponski sistem, koji u smislu javnog poziva uključuje fotonaponske panele (module), montažnu potkonstrukciju za potrebe pričvršćenja fotonaponskih panela na krovnu površinu objekta, invertore, kablovske vodove za priključenje sistema, ormare i zaštitnu energetsku opremu, sistem nadzora/monitoringa nad fotonaponskim sistemom, pametno brojilo i ostali materijal za stavljanje sistema u funkcionalno stanje, biće priključen u skladu sa tehničkim mogućnostima i zahtjevima budućih korisnika.

Zainteresovani korisnik prijavu za fotonaponske sisteme popunjava na sajtu EPCG, i to na adresi www.epcg.com ili pozivom Call centra EPCG Solar Gradnje na brojeve telefona: 069/066-698 i 069/066-703.

Cjelokupna dokumentacija dostavljena na osnovu ovog javnog poziva ostaje u predmetnoj arhivi EPCG, bez obaveze povraćaja ili njenog kopiranja od EPCG.

Nakon popunjavanja prijave, korisnik će dobiti povratnu informaciju kao potvrdu o ispravnosti zahtjeva. Dostavljanje prijava počinje danom objavljivanja javnog poziva.

Razmatrajući solarni potencijal Crne Gore, kao i gustinu naseljenosti za potrebe tog projekta, regionalna zastupljenost ugradnje fotonaponskih sistema biće po 40 odsto instalacija južna i centralna regija, a 20 odsto instalacija sjeverna regija.

Za građane, preduzeća i kućne zajednice zgrada spratnosti do četiri sprata koja su, u skladu sa obimom potrošnje električne energije, kandidati za instaliranje fotonaponskih sistema, osnovni kriterijum za rangiranje je redosljed prispjeća prijava, ukoliko ujedno ispunjavaju i sve neophodne tehničke uslove.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije