fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDosadašnja pomoć nije pokrila gubitke

Dosadašnja pomoć nije pokrila gubitke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnja pomoć Vlade kroz tri paketa pomoći nije ni izdaleka bila dovoljna da bi se pokrili gubici privrede, ocijenio je predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM), Budimir Raičković.

On je za Dan kazao da se privreda trenutno bori za opstanak, te da joj je potrebna kontinuirana pomoć, kako u sektoru turizma i ugostiteljstva, tako i ostalim granama koje su ugrožene.

“Od nove Vlade očekujemo da u granicama svojih mogućnosti uradi sve na kratkoročnim mjerama pomoći privredi, ali i da radi na mjerama koje bi na srednji i duži rok doprinijele da se prevaziđe situacija koja nas definiše kao visoko uzvozno zavisnu ekonomiju, što se u krajnjem reflektuje naglašenim trgovinskim deficitom todnosno negativnim bilansom, kada je u pitanju odnos uvoza i izvoza”, rekao je Raičković.

Kako je kazao, naglašena nelikvidnost, pad prihoda i zaduženost privrede, problemi su koji se moraju hitno rješavati, pri čemu poseban fokus treba staviti na mjere podrške malim i srednjim preduzećima.

“Iako je situacija složena, ona bi nam mogla poslužiti kao dobar osnov da Crna Gora ujedini sve svoje znanje, potencijale i resurse u pravcu ekonomskog oporavka i razvoja”, smatra Raičković.

Prema njegovim riječima, da bi ekonomija napredovala neophodno je da postoji jednostavna regulativa, stabilnost i kvalitetan i efikasan servis administracije.

“Očekujemo da Vlada poseban fokus stavi na sve vidove poreskog rasterećenja privrede, ali i da zajedno sa poslovnom zajednicom osmisli i realizuje projekte, usmjerene ka izvozu, odnosno proizvodnji i preradi, kako bi se supstituisao uvoz, odnosno ublažio ogroman trgovinski deficit”, poručio je Raičković.

U AMM očekuju da će Vlada, na svim tenderima koje država i lokalne administracije raspišu, naći zakonske mogućnosti da prioritet daju domaćim kompanijama.

Raičković je ocijenio da oporavak crnogorske ekonomije i vraćanje na pozitivne ekonomske parametre neće biti brz, ali da postoji mogućnost zajedničkog djelovanja kako bi se taj proces ubrzao.

“Poseban fokus treba staviti ka daljim reformama obrazovnog sistema koji će od najranijih dana stimulisati kreativnost, inovativnost i preduzetnički duh i na taj način stvarati kvalitetnu kadrovsku bazu za privredu”, zaključio je Raičković.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...