fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDonijeli odluku o Energetskom bilansu države za narednu godinu

Donijeli odluku o Energetskom bilansu države za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je donijela odluku o Energetskom bilansu Crne Gore za narednu godinu, u kojem su uzete u obzir potrebe pojedinih preduzeća koji pojedine energente nabavljaju u sopstvenom aranžmanu.

“Bilans obuhvata bilans električne energije, uglja, nafte, naftnih derivata i biogoriva, prirodnog gasa i bilans toplotne energije za daljinsko grijanje i/ili hlađenje i industrijsku upotrebu”, navodi se u saopštenju Vlade nakon sjednice održane u srijedu.

Dokument je pripremljen na bazi podataka o bilansu električne energije dobijenih od Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), proizvođača električne energije u Crnoj Gori, bilansa uglja od Rudnika uglja, kao i procijenjenog prometa naftnih derivata od naftnih kompanija.

“Uzete su u obzir i potrebe pojedinih kompanija Uniprom KAP-a, Tosčelika i nekoliko građevinskih firmi, koji pojedine energente nabavljaju u sopstvenom aranžmanu”, rekli su iz Vlade.

U narednoj godini bruto potrošnja električne energije planirana je na 3,57 hiljada gigavat sati (GWh), a pokriva se proizvodnjom iz sopstvenih izvora 3,52 hiljade GWh, saldom (uvoz/izvoz) 52,78 GWh.

“Učešće električne energije iz hidroelektrana u ukupnoj planiranoj proizvodnji električne energije u narednoj godini je 53,33 odsto, termoelektrane 37,42 odsto, vjetroelektrana 9,15 odsto i solarnih elektrana 0,1 odsto”, navodi se u saopštenju.

Od ukupnih potreba za energijom, Crnoj Gori, kako su rekli, nedostaje značajan dio, koji je u prošloj godini iznosio 43,6 odsto, u ovoj godini se procjenjuje nedostatak od 43,3 odsto, a u narednoj godini se planira na 47,09 odsto.

“Najveći uticaj na ukupni deficit energije imaju naftni derivati i prirodni gas, koji po planu za narednu godinu čine 46,57 odsto ukupne potrošnje energenata, a za potrebe domaćeg tržišta se u potpunosti uvoze”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je utvrđen Predlog izmjena i dopuna Zakona o efikasnom korišćenju energije.

“Izmjenama i dopunama se pristupilo kako bi se postojeće zakonsko rješenje unaprijedilo u pogledu usaglašavanja sa pravnim okvirom EU sa ciljem uvođenja Nacionalnog energetskog i klimatskog plana kao ključnog planskog dokumenta u oblasti energetske efikasnosti, kao i poboljšanja pravnog osnova za bolju primjenu postojećih i donošenje budućih podzakonskih akata, posebno po pitanju uređivanja problematike energetske efikasnosti u zgradama”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je donijeta Odluka o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za narednu godinu.

“Godišnja kvota dozvola utvrđena je u ukupnom broju od 20,45 hiljada, od čega se izdvaja pet hiljada dozvola koje Ministarstvo ekonomskog razvoja na zahtjev Zavoda za zapošljavanje može dodatno rasporediti za pojedine namjene, u skladu sa potrebama tržišta rada”, rekli su iz Vlade.

Najviše dozvola je, kako se dodaje, opredijeljeno za građevinarstvo 4,63 hiljade, usluge smještaja i ishrane 4,56 hiljada i ostale uslužne djelatnosti 2,37 hiljada.

“Odluka treba da omogući uspostavljanje ravnoteže između potreba zapošljavanja domaće radne snage, posebno na sezonskim poslovima i naglašenih potreba poslodavaca u određenim djelatnostima, kada te potrebe ne može u potpunosti zadovoljiti ponuda na domaćem tržištu rada”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o pokretanju Code for Montenegro – platforme za uključivanje brojnih relevantnih aktera u rješavanju digitalnih problema i izazova građana Crne Gore.

“U cilju pozicioniranja Crne Gore kao društva razvijenih organizacionih, ljudskih, stručnih kapaciteta koji obezbjeđuju povjerenje građana, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija će uspostaviti Code for Montenegro platformu za uključivanje brojnih relevantnih aktera u rješavanje digitalnih problema i izazova građana Crne Gore, u vidu brojnih tipova programa saradnje”, kazali su iz Vlade.

Platforma je, kako se precizira, nastala iz potrebe da se dobre prakse u dijelu digitalne transformacije i javne uprave, iz privatne industrije, civilnog i akademskog sektora prenesu na javnu upravu, a funkcionisaće na volonterskoj osnovi.

“Imajući u vidu da su tehnologija i ljudi najbitniji za digitalnu transformaciju, platforma će omogućiti spajanje znanja i iskustva javnih službenika i saradnju sa partnerima iz privatnog, ICT, civilnog sektora iz zemlje i inostranstva”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je usvojena Informacija o formiranju Konsultativnog tijela globalnih lidera na polju digitalne transformacije, kojim će koordinirati Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

U Informaciji se navodi da je digitalna transformacija jedan od šest strateških prioriteta Vlade i jedan od glavnih stubova reforme javne uprave, daljeg digitalnog razvoja Crne Gore, modernizacije i transparentnosti njenog rada, kao i povećanja efikasnosti i kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građankama, građanima i privredi.

“Uzori Crne Gore, u dijelu digitalne transformacije, su zemlje koje su već postigle zavidan nivo digitalnog razvoja, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Kanada i zemlje Evropske unije, čiji eksperti su članovi ovog tijela, koji će konsultativno i na volonterskoj osnovi, svojom ekspertizom i savjetima iz oblasti digitalne transformacije, digitalizacije javne uprave i medija osnažiti naše timove u daljim procesima razvoja Crne Gore”, objasnili su iz Vlade.

Zadaci tog tijela su saradnja, savjetovanje, razmjena ekspertize, iskustava i dobrih praksi u oblastima dinamične digitalizacije javne uprave, izgradnje kapaciteta za digitalnu vladu, edukacije javnih službenika i vladinih timova u dijelu inovacija i digitalizacije, usvajanja novih tehnologija i sajber bezbjednosti.

U skladu sa Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe, Vlada je donijela Odluku o osnivanju Nacionalnog odbora za olakšice u pomorskom saobraćaju.

“Nacionalni odbor se osniva radi sprovođenja i davanja preporuka za unapređenje mjera, aktivnosti i tehnoloških postupaka kojima se olakšava obavljanje međunarodnog pomorskog saobraćaja i protok putnika, prtljaga, tereta i/ili pošte i za implementaciju jedinstvenog nacionalnog prozora u pomorstvu /Maritime Single Window/”, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Uredbu o načinu utvrđivanja naknade za korišćenje nepokretnosti u državnoj imovini. Uredbom je propisano da koncesionar, radi korišćenja nepokretnosti u državnoj imovini, plaća naknadu koja se utvrđuje u skladu sa Pravilnikom o Metodologiji za procjenu vrijednosti imovine, u skladu sa zakonom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije