fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDolar prošle sedmice pao

Dolar prošle sedmice pao

London, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost dolara je prošle sedmice, prema korpi valuta, pala, jer su poruke nekoliko zvaničnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), podstakle spekulacije o usporavanja tempa povećanja kamata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,4 odsto na 96,49 bodova, skliznuvši s najviših vrijednosti u 16 mjeseci.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao 0,9 odsto, na 112,8 jena (JPY), prenosi Hrportfolio.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,7 odsto na 1,1415 USD.

Skoro čitave sedmice vrijednost dolara prema korpi valuta kretala se iznad 97 bodova, oko najviših vrijednosti u 16 mjeseci.

No, osjetno je pala u petak nakon što je nekoliko zvaničnika Fed-a upozorilo na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Nakon nedavne objave da je u trećem tromjesečju usporen rast u SAD-u i Kini, prošle sedmice je saopšteno da je japanska privreda, treća po veličini u svijetu, u prethodnom kvartalu pala 1,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Njemačka ekonomija je u trećem tromjesečju na godišnjem nivou porasla 1,1 odsto, ali je u odnosu na prethodni kvartal pala 0,2 odsto, što je njen prvi pad od 2015.

U intervjuu televizijskoj stanici CNBC, potpredsjednik Fed-a, Richard Clarida, kazao je da se uočavaju naznake ′hlađenja′ rasta globalne ekonomije.

On je dodao i da su kratkoročne kamatne stope u SAD-u blizu neutralnim vrijednostima, odnosno onima koje se ne smatraju ni podsticajnim, ali ni preprekom rastu ekonomije.

Predsjednik podružnice Fed-a u Dalasu, Robert Kaplan, kazao je da bi usporavanje rasta svjetske ekonomije moglo predstavljati čeoni vjetar, što bi se moglo proširiti i na SAD.

Te izjave izazvale su spekulacije o usporavanju tempa povećanja kamata Fed-a. Većina analitičara i dalje očekuje da će Fed u decembru povećati ključne kamatne stope za 0,25 procentnih poena, već četvrti put ove godine.

Jačanju eura prema dolaru doprinijela je i vijest iz Italije da njen premijer, Giuseppe Conte, želi da sarađuje sa Evropskom unijom (EU) po pitanju predloga budžeta za narednu godinu, koji Brisel nije prihvatio.

U fokusu ulagača bila je i britanska funta, čiji je kurs osjetno oscilirao zavisno od toga jesu li tržišta pozitivno ili negativno reagovala na nove vijesti u vezi Bregzita, nakon što su Velika Britanija i EU dogovorile okvire izlaska države iz tog bloka.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...