fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar pod pritiskom zbog mogućeg smanjenja kamata Feda

Dolar pod pritiskom zbog mogućeg smanjenja kamata Feda

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je blago pala, jer će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) vjerovatno već u julu smanjiti ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,1 odsto, na 96,13 bodova, blizu najnižeg nivoa u tri mjeseca.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku oslabila 0,1 odsto, pa je cijena eura dosegnula 1,137 USD, prenosi Hrportfolio.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara porastao je 0,5 odsto, na 107,85 jena (JPY), odmaknuvši se od najnižeg nivoa u pet mjeseci.

Američka valuta je pod pritiskom, jer je prilično jasno da bi Fed već u julu mogao smanjiti kamatne stope, čime bi se završio višegodišnji ciklus povećanja kamata.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell bio je prošle sedmice suzdržan u svojim porukama, pa je kazao da Fed razmatra da li nesigurnost po pitanju američkih carina, sukob Sjedinjenih Američkih Država (SAD) s trgovinskim partnerima i slabljenje inflacije zahtijevaju smanjenje kamata.

Powell je takođe naveo da je Fed nezavisan i izolovan od kratkoročnih političkih pritisaka, čime je odgovorio na prethodne poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je pozvao Fed da smanji kamate pola postotnog boda.

I dalje se očekuje da će Fed u julu smanjiti kamate, ali ne 0,5 nego 0,25 postotnih bodova.

Blage oscilacije kurseva bile su prošle sedmice posljedica i opreza ulagača uoči sastanka predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga na skupu G20 najvećih svjetskih ekonomija u Japanu.

U subotu su Trump i Xi postigli dogovor o nastavku trgovinskih pregovora, međutim kineski mediji pišu kako je do eventualnog konačnog sporazuma dug put, jer se po nekim pitanjima stavovi dvije zemlje razlikuju koncepcijski.

Najčitanije