fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDolar ojačao prema euru

Dolar ojačao prema euru

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice ojačao prema euru, a oslabio u odnosu na jen.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,3 odsto na oko 97,9 bodova.

Dolar je u odnosu na euro ojačao 0,3 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1170 USD, prenosi Hina.

Zelena novčanica je međutim u odnosu na japansku valutu skliznula 0,9 odsto na 108,30 jena (JPY), najnižu vrijednost od februara.

Dolar je jačao sve do kraja sedmice, jer su ga ulagači smatrali sigurnijim utočištem za kapital dok su rasle tenzije u trgovinskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Međutim, američka valuta izgubila je velik dio svojih prethodnih dobitaka u petak, kada je ulagače iznenadila najava američkog predsjednika, Donalda Trumpa, o uvođenju carina na sav uvoz iz Meksika.

Trump je najavio da će od 10. juna uvesti carine od pet odsto na uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 odsto, sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

Taj potez potpuno je iznenadio ulagače, pa je u petak uslijedila prodaja rizičnije imovine i usmjeravanje na investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

Zahvaljujući tome, snažno je porastao kurs japanskog jena, dok je cijena meksičkog peza oštro pala, oko tri odsto, pa je zaronila na najnižu vrijednost u pet mjeseci.

“Trump je iznenadio tržišta najavom carina na uvoz iz Meksika, što je izazvalo oštre gubitke meksičkog peza i pad sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama, pa su se okrenuli jenu”, rekao je strateg u firmi Bannockburn Global Forex, Marc Chandler.

I neke druge valute smatraju se sigurnijim utočištem za kapital u vrijeme trgovinskih sukoba, ali je japanski jen od početka godine neprestano među najjačima.

Gubitke dolara produbila je izjava viceguvernera američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Richarda Claride, da razmatraju mogućnost smanjenja kamatnih stopa bude li ekonomiji krenulo lošije.
On smatra da je stanje američke privede vrlo dobro.

Zbog toga mnogi trgovci na tržištu novca procjenjuju da bi Fed do kraja godine mogao smanjiti ključne kamatne stope.

Najčitanije