fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar na najvišem nivou u 17 mjeseci

Dolar na najvišem nivou u 17 mjeseci

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta polovinom sedmice dostigla je najviši nivo u gotovo 17 mjeseci, međutim u petak je nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa oštro pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, završio je sedmicu na 96,03 boda, gotovo istom nivou kao i sedmicu prije, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao 0,55 odsto, na 113,35 jena (JPY).

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, 0,25 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,132 USD.

Polovinom sedmice dolarov indeks dostigao je 96,938 bodova, najviši nivo u gotovo 17 mjeseci, jer su dobri ekonomski pokazatelji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podržali špekulacije da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla povećati ključne kamatne stope prije nego što se očekivalo, i to čak u tri navrata naredne godine.

Međutim, u petak su te špekulacije splasnule, a kurs dolara oštro pao jer je ulagače uznemirila vijest da je u Južnoafričkoj Republici identifikovana nova varijanta koronavirusa.

Ta varijanta ima veliki broj mutacija, pa se strahuje da bi mogla biti otporna na vakcine i zaraznija od dosadašnjih varijanti.

Stoga su se ulagači okrenuli valutama koje percipiraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, poput japanske i švajcarske valute.

Tako je samo u petak kurs jena prema dolaru ojačao više od 1,5 odsto, što je jedan od njegovih najvećih dnevnih skokova još od marta prošle godine.

Cijena eura porasla je prema dolaru u petak oko jedan odsto, nakon što je danima bila pod pritiskom jer Evropska centralna banka (ECB) šalje poruke da vjerovatno naredne godine neće trebati povećati kamate, pa će po tome zaostati za američkim Fedom.

Tim više što bi pogoršana situacija s covidom-19 u Evropi mogla usporiti oporavak ekonomije od koronakrize.

“Ne iznenađujuće što je japanska valuta najveći dobitnik, prije svega zahvaljujući statusu valute-utočišta u neizvjesnim vremenima. Među potencijalnim prijetnjama je i da bi centralne banke koje razmatraju zaoštravanje monetarne politike mogle ocijeniti da bi ova varijanta virusa mogla ugroziti te planove”, rekao je valutni analitičar banke ING, Francesco Pesole.

Na tržištima kriptovaluta je, nakon vijesti o novoj varijanti virusa, bitcoin oslabio gotovo osam odsto, na 54.377 USD, najniži nivo od 12. oktobra. Oslabio je tako više od petine u odnosu na rekordnih gotovo 70.000 USD, koliko je nakratko dostigao ranije ovoga mjeseca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...