fbpx

Dolar blago ojačao

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim tržištima prema korpi valuta ove sedmice blago ojačao, nakon poruke iz američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), da ne planiraju agresivno smanjivanje ključnih kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,15 odsto na 97,16 bodova.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku ojačala 0,45 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1220 USD.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara pao je 0,2 odsto na 107,70 jena (JPY), prenosi Hrportfolio.

U većem dijelu sedmice, dolar je bio pod pritiskom jer su ulagači očekivali agresivno smanjenje ključnih kamatnih stopa Fed-a, pa je u četvrtak njegova vrijednost prema korpi valuta skliznula na najnižu vrijednost u dvije sedmice, 96,48 bodova.

Špekulacije o oštrom smanjenju cijene novca su bile posljedica izjave predsjednika ogranka Fed-a u Njujorku, Johna Williamsa, da banka, s obzirom na nisku inflaciju, ne može dopustiti čekanje hoće li se potencijalni ekonomski rizici materijalizovati.

No, već drugi dan Fed je preko Wall Street Journala poručio da nije spreman na smanjenje kamata za 0,5 procentnih poena.

Wall Street Journal piše da je izgledno smanjenje kamata za 0,25 procentnih poena na predstojećoj sjednici, a potom je moguće dalje smanjenje cijene novca zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i trgovinskih neizvjesnosti.

Zbog toga su u petak izgledi za smanjenje kamata Fed-a za 0,5 procentnih poena skliznuli na samo 22 odsto, dok se dolar oporavio, pa se njegov indeks prema korpi valuta ponovno vratio iznad 97 bodova.

Iako se očekuje smanjenje kamata Fed-a, dolar nije posljednjih sedmica značajnije oslabio jer se očekuje i da će ostale velike centralne banke u svijetu voditi popustljivu monetarnu politiku, s obzirom na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...