fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDogovoren zajednički nastup Crne Gore i Toskane u turističkoj promociji

Dogovoren zajednički nastup Crne Gore i Toskane u turističkoj promociji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Toskana zajednički će nastupati na turističkim promocijama na stranim tržištima, dogovoreno je na sastanku predstavnika Unije poslodavaca (UPCG) i te italijanske regije.

Iz UPCG su saopštili da je prilikom posjete institucionalno-privredne delegacije Crne Gore Toskani dogovorena strateška saradnja u oblasti turizma, koja će se ogledati kroz zajednički nastup u turističkoj promociji na stranim tržištima, kao i kreaciju zajedničkog vinskog brenda.

Trodnevnu posjetu, koja je počela u utorak, organizovali su UPCG i počasni Konzulat Crne Gore u Toskani, uz pokroviteljstvo Regije Toskana. Crnogorsku delegaciju činili su predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i kompanija iz sektora avio-saobraćaja, turističke i hotelske industrije, agrobiznisa, ICT-a, arhitekture i građevinarstva.

Tokom boravka u Italiji, u prostorijama regionalnog Savjeta Toskane u Firenci organizovan je svečani prijem, kojem su prisustvovali predsjednik UPCG Predrag Mitrović, ambasadorka Crne Gore u Italiji Milena Šofranac Ljubojević, državna sekretarka za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ivana Đurović, počasni konzul Crne Gore u Toskani Alessandro Giannanti i predstavnici crnogorske privrede.

“Tom prilikom, regionalni ministar ekonomije i turizma Leonardo Marras i predsjednik regionalnog Savjeta Antonio Mazzeo saopštili su da između Crne Gore i regije Toskana postoje mnoge sličnosti i dodirne tačke, a da susreti privrednika koji će uslijediti vode trajnoj saradnji i internacionalizaciji njihovog poslovanja”, navodi se u saopštenju UPCG.

Na sastanku su predstavnici Udruženja proizvodnih i uslužnih kompanija Toskane Confindustria Toscana i Udruženja turizma, trgovine i transporta Confcommercio Toscana, Stefano Gabbrielli i Daniele Barbetti predstavili potencijale te italijanske regije, svojih kompanija članica, kao i poslovnih veza koje je moguće ostvariti između Crne Gore i te italijanske regije.

Crnogorskim privrednicima je omogućena i posjeta renomiranim kompanijama Toskane, kao i B2B sastanci da italijanskim partnerima, kako bi se direktno dogovorili konkretni modeli buduće strateške saradnje.

Na sastanku sa direktorom Agencije za promociju Toskane, Francescom Tapinassijem, predstavnici turističke privrede i avio-industrije razmijenili su informacije i razgovarali na temu uspostavljanja direktne avio-linije između Crne Gore i Toskane.

“Ocijenjeno je da tu inicijativu karakteriše obostrana podrška koja počiva na činjenici da avio-saobraćaj na ovoj relaciji može značajno podstaći turističku razmjenu i doprinijeti planiranim procesima stvaranja zajedničkog turističkog proizvoda Crne Gore i ovog dijela Italije“, navodi se u saopštenju UPCG.

Iz Unije su kazali da posjeta Toskani predstavlja konkretizaciju dogovora koji su predsjednik UPCG, Predrag Mitrović i počasni konzul Crne Gore u Toskani Alesandro Giannanti postigli početkom jula, na sastanku koji je imao za cilj institucionalizaciju ekonomske platforme u čijem su fokusu razvoj i unapređenje privredne saradnje između Crne Gore i te italijanske regije.

Crnogorsku delegaciju, uz predstavnike UPCG i Ministarstva ekonomskog razvoja, činili su rukovodioci kompanija Air Montenegro, Aerodromi Crne Gore, Budvanska i Ulcinjska rivijera, Morsko dobro, Plantaže, Čelebić Agrar, Amplitudo, Institut „Simo Milošević“, Montplan i Pelikan, kao i predsjednik Udruženja turističkih agencija Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije