fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobro osmišljen sistem privatne štednje poluga uspješne penzijske reforme

Dobro osmišljen sistem privatne štednje poluga uspješne penzijske reforme

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dobro osmišljen sistem privatne štednje u Crnoj Gori biće jedna od poluga uspješne penzijske reforme i podrška smislenoj korekciji narušenih parametara javnog penzijskog sistema, ocijenio je šef kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Christopher Sheldon.

On je za Dnevne novine kazao da će dugoročni fiskalni učinci izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) usvojenih 30. jula prošle godine „biti jaki i skupi”, pošto je prag za odlazak u penziju sa 67 godina smanjen na 66 za muškarce, odnosno 64 godine za žene.

Kao sporne vidi odredbe zakona koje omogućavaju penzionisanje sa 40 godina staža bez umanjenja i bez obzira na starosnu granicu, što je napušteno u većini zemalja Evropske unije (EU).

“Starosna granica za odlazak u penziju žena je i dalje diskriminatorno niža od muškaraca i onemogućava im da rade duže i zarade dovoljno penzijskih bodova”, dodao je Sheldon.

On je naveo da pandemija koronavirusa, koja je bila u jeku kada su izglasane ove izmjene Zakona o PIO, „nije ništa promijenila u smjeru koji bi opravdao snižavanje praga za odlazak u penziju”.

“Spomenuto snižavanje starosne granice smanjiće mogući radni staž, a time i penziju. Sužavanje perioda obračuna penzije između prošle i 2030. prouzrokovaće veću penziju onima koji će se penzionirati u tom periodu u odnosu na one prije i poslije”, smatra Sheldon.

On tvrdi da rotaciona formula usklađivanja ide na ruku penzionerima, ali ne i onima koji to treba da plate.

“Penzijska štednja je maraton, a ne sprint, ali je potrebno početi”, zaključio je Sheldon.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije