fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobili preliminarnu finansijsku ponudu za VE Gvozd

Dobili preliminarnu finansijsku ponudu za VE Gvozd

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je dobila preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje projekta izgradnje vjetroelektrane (VE) Gvozd.

Iz EPCG je saopšteno da je projekat izgradnje VE Gvozd još jedan u nizu koje će EPCG realizovati u partnerstvu sa EBRD.

„Dobijenom ponudom planirano je finansiranje projekta u potpunosti iz kreditnih sredstava uz povoljne komercijalne uslove prilagodjeni prirodi projekta. Iznos planiranih sredstava je do 82 miliona EUR, a ponuda će biti predmet daljih analiza“, navodi se u saopštenju.

Planirana finansijska sredstva bi se, kako se dodaje, koristila za nabavku glavne opreme. Tenderi za nabavku samih vjetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu i ostale infrastrukture, biće sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a.

„Očekivani početak izgradnje vjetroelektrane je u narednoj godini, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 mjeseci nakon početka radova. Planirana snaga VE Gvozd je 54,6 megavati (MW) sa godišnjom prozvodnjom oko 150 gigavat sati (GWh) i snabdijevaće oko 25 hiljada domaćinstava“, precizira se u saopštenju.

Skupština akcionara EPCG donijela je oduku o izgradnji vjetroelektrane Gvozd, kao i odluku o potpisivanju ugovora o zajedničkom razvoju projekta. Donošenju odluke prethodila je izrada studije potencijala vjetra i procjene energetske proizvodnje i studije tržišta i poslovnog modela za VE Gvozd, koje je uradila renomirana njemačka kompanija Fihtner.

Najčitanije