fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobili pozitivnu ocjenu eksternog revizora

Dobili pozitivnu ocjenu eksternog revizora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijski izvještaji i bilansi Plantaža za prošlu godinu dobili su pozitivnu ocjenu eksternog revizora, što je prvi put od 2012. godine.

Vijesti pišu da su svi ostali izvještaji od tada bili negativni ili sa rezervama, ali niko nije odgovarao zbog toga, niti je smijenjen. U cijelom tom periodu predsjednik odbora direktora bio je Veselin Vukotić, a izvršna direktorica Verica Maraš.

”Prema našem mišlјenju, priloženi finansijski iskazi prikazuju istinito i objektivno, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijsku poziciju društva na dan 31. decembra prošle godine, kao i rezultate njegovog poslovanja i tokove gotovine za godinu koja se završava na taj dan u skladu sa računovodstvenim propisima važećim u Crnoj Gori i računovodstvenim politikama”, navodi se u izvještaju međunarodne revizorske kuće BDO.

Novi menadžment kompanije je prošle godine u bilans uspjeha uknjižio sve gubitke koji su naknadno utvrđeni a potiču iz prethodnih godina. Optužili su bivšu upravu da je godinama falsifikovala finansijske izvještaje prikazujući pozitivno poslovanje, da bi sebi dijelili ogromne nagrade.

Revizor je prihvatajući ove izvještaje potvrdio takve tvrdnje. U izvještajima je navedeno da je vrijednost zaliha gotovih proizvoda precijenjena na 4,1 milion EUR, takođe rashodi zbog vrijednosnog usklađivanja imovine iznosili su 9,3 miliona EUR. Ove obje stavke su u stvari bila računovodstvena peglanja neuknjiženih gubitaka i lažno prikazanih prihoda iz prethodnih godina, i morale su se kao negativne cifre unijeti u prošlogodišnji bilans uspjeha.

Zbog svega toga, konačni minus na kraju prošle godine iznosio je 20,4 miliona EUR. Poslovni prihodi kompanije u prošloj godini iznosili su 23 miliona EUR i bili su pet miliona veći nego u 2020. godini. Troškovi poslovanja smanjeni su za 4,5 miliona EUR na 15,2 miliona, a rashodi za zarade niži su 1,3 miliona na 10,5 miliona.

Međutim, sve te pozitivne pomake u poslovanju poništili su sada uknjiženi gubici iz prethodnih godina.

Revizor navodi da rukovodstvo kompanije preuzima sve neophodne mjere kako bi obezbijedilo kontinuirano finansiranje i servisiranje postojećih obaveza, kao i da su pokrenuti pregovori sa najvećim povjeriocima o načinu plaćanja dospjelih obaveza i da uprava očekuje pozitivne ishode tih pregovora.

”Kompanija je preuzela niz aktivnosti u cilju nastavka poslovanja, po pitanju redukcije troškova, povećanja prihoda od prodaje i poboljšanja stanja likvidnosti. Uporedo sa tim, kompanija privodi kraju otpočeti proces reprograma kredita čime će ovu godinu bitno rasteretiti odliva po osnovu plaćanja glavnice”, saopštio je revizor.

U izvještaju se navodi da je pokrenuta inicijativa za kompenzaciju poreskog duga za stalnu imovinu prema Ministarstvu finansija i Vladi, pa očekuju da će početkom zadnjeg kvartala ove godine ovaj proces biti uspješno završen.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije